Zaplijenjene super jahte ruskih oligarha

zapljene jahte

Vlasti su zaplijenile super jahte u vlasništvu oligarha u sklopu sankcija Rusiji nakon invazije Ukrajine.

Francuski carinici u blizini Marseja zgrabili su jahtu u vlasništvu Igora Sečina, šefa ruske državne energetske kompanije Rosnjeft.

Prema izvještajima, njemačke vlasti zaplijenile su brod vrijedan 600 miliona dolara u vlasništvu ruskog metalskog tajkuna Ališera Usmanova.

To su najnoviji potezi protiv Rusije dok se sankcije pojačavaju.

BBC shvaća da su neki oligarsi koje je sankcionirala Evropska unija "šokirani" otkrivši da njihove debitne kartice više ne funkcionišu, te se sada oslanjaju na korištenje gotovine iz sefova.

Francuzi su brzo reagovali u srijedu kada su carinici primijetili da Sechinov 88-metarski "Amore Vero" - što se prevodi kao "prava ljubav" - "preduzima korake da hitno isplovi".

U sredozemnu luku La Ciotat stigao je u januaru i tamo je trebao ostati dok se popravlja do 1. aprila.

Vlasti u brodogradilištu u Hamburgu zaplijenile su Usmanovu 156-metarsku 'Dilbar', najveću svjetsku motornu jahtu bruto tonaže, prema časopisu Forbes .

Također je objavljeno da su jahte koje pripadaju još pet ruskih milijardera išle na Maldive, koje se smatraju sigurnim domom jer nemaju sporazum o ekstradiciji sa SAD.

UK sporo djeluje?

Potezi Francuske i Njemačke uslijedili su nakon što je premijerov službeni glasnogovornik odbacio tvrdnje da je Velika Britanija sporija u uvođenju sankcija od EU. Ili da pravni zastoji sprječavaju sankcije ruskim oligarsima.

Ponovio je stav Ujedinjenog Kraljevstva da je bolje dati prioritet mjerama koje su imale najveći ekonomski uticaj. Umjesto da ciljaju pojedince samo zato što su dobro poznati.

Neki oligarsi su sankcionisani od strane vlade, što znači da su njihovi bankovni računi u Velikoj Britaniji zamrznuti i pristup sredstvima uskraćen.

Ali drugi iskorištavaju svako kašnjenje u njihovom dodavanju na svoju listu.

Advokat je za BBC rekao da su bogati Rusi pokušavali da prenesu svoj novac iz Velike Britanije prije nego što ih pogode sankcije.

"Vlada je ublažila udarac dajući [bogatim Rusima] vremena da povuku svoj novac", rekao je advokat Nigel Kushner iz W Legala za BBC.

Govoreći za emisiju Today, rekao je: "Klijentsi su se pitali: 'Mogu li premjestiti svoj novac prije nego što budem na listi?" Reći ću da, to je sasvim legitimno."

Vladin spisak sankcionisanih Rusa uključuje 195 osoba, ali većina njih je prethodila invaziji Ukrajine.

Od početka rata samo 15 Rusa dodato je na listu sankcija, uključujući predsjednika Vladimira Putina.

Ministar sigurnosti Damian Hinds rekao je za BBC da bogatstvo ruskih oligarha sa britanskim ulaganjima neće spriječiti Vladu Velike Britanije da ih "pođe za njima".

"Biće još pojedinaca (koji) mogu biti sankcionisani", rekao je za BBC Breakfast. "Ići ćemo za ljudima po potrebi."

Ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je da pravne prijetnje neće spriječiti vladu Ujedinjenog Kraljevstva da sankcionira ruske oligarhe.

U intervjuu u Litvaniji, rekla je: „Moramo se pobrinuti da imamo prave dokaze da uvedemo te sankcije.

„Nastavićemo da radimo na našoj listi, nastavićemo da sankcionišemo oligarhe i niko od Putinovih prijatelja nema gde da se sakrije.

U međuvremenu, Londonska berza (LSE) suspendovala je dionice 28 kompanija povezanih s Rusijom zbog sankcija uvedenih nakon invazije na Ukrajinu.

Oni uključuju kompaniju za zelenu energiju i metale En+ Group koju vodi oligarh Oleg Deripaska pod sankcijama SAD. A kojom predsjedava kolega konzervativaca i bivši ministar energetike Greg Barker.

Odluka o suspenziji listinga "zasnovana je na sankcijama i sposobnosti da se vodi uređeno tržište", rekao je izvršni direktor LSE David Schwimmer.

"Ako vidimo bilo koje druge hartije od vrijednosti koje su pogođene sankcijama, onda će se slične radnje dogoditi."

Prošle sedmice, podružnica druge najveće ruske banke, VTB, suspendovana je na LSE kao rezultat sankcija.

Međutim, brojne ruske kompanije, uključujući Evraz kojeg podržava Roman Abramovich, nastavljaju trgovati na berzi uprkos kritikama političara.

Najavljene su i nove ekonomske sankcije kako bi se spriječile ruske avijacije i svemirske kompanije da dobiju pristup britanskom tržištu osiguranja.

Ovaj potez će ograničiti prednosti koje ruska preduzeća mogu dobiti od pristupa globalnom tržištu osiguranja i reosiguranja preko Lloyda, najvećeg svjetskog tržišta osiguranja.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)