Njemačka vojska: Hoće li je 100 milijardi eura učiniti jakom?

100 MILIJARDI EURA

Nakon ruskog napada na Ukrajinu, Njemačka je odlučila dramatično povećati svoj budžet za odbranu i dati Bundeswehru dodatnih 100 milijardi eura. Za šta će koristiti novac?

U početku su samo dvije crne tačke vidljive na jarko plavom nebu iznad regije Ajfel na krajnjem zapadu Njemačke. Zatim se tačke pretvaraju u oblike dva borbena aviona F-35, a urlik njihovih motora brzo postaje sve glasniji. Mlaznjaci dolaze sa istoka, gdje su patrolirali iznad Poljske u blizini ukrajinske granice i sada se vraćaju prema bazi američkog ratnog zrakoplovstva Spangdahlem.

Tamo su američke trupe rasporedile 12 aviona da nadgledaju vazdušni prostor NATO-a iznad istočne Evrope suočene sa ruskom agresijom.

Ovi stelt avioni se smatraju najnaprednijim višenamjenskim borbenim avionima na svijetu. Bundeswehr bi želio kupiti neke za zamjenu 45 zastarjelih aviona Tornado iz 1970-ih, koji mogu nositi američke nuklearne bombe uskladištene u Njemačkoj.

Do sada se ta želja činila nedostižnom. Ali to se promijenilo 27. februara, kada je kancelar Olaf Scholz iznenađujuće objavio da će Bundeswehr dobiti jednokratni specijalni fond od 100 milijardi eura (110,6 milijardi dolara).

"Lovac F-35 se razmatra kao avion-nosač", potvrdio je Šolc u svom govoru u saveznom parlamentu o reakciji Njemačke na rusku intervenciju u Ukrajini.

"Potrebni su nam avioni koji lete, brodovi koji isplovljavaju i vojnici koji su optimalno opremljeni za svoje misije", naglasio je.

Njegova objava zaprepastila je mnoge parlamentarce i stručnjake za sigurnost. Uostalom, Scholzove socijaldemokrate lijevog centra (SPD) bile su u koalicionoj vladi sa CDU-om bivšeg kancelara Angele Merkel osam godina do 2021. Za to vrijeme, njegova stranka je blokirala velike projekte naoružanja.

"Naš cilj je da imamo jednu od najsposobnijih, najmoćnijih vojski u Evropi u toku ove decenije", podvukao je ministar finansija Christian Lindner iz Slobodnih demokrata (FDP) fokusiranih na poslovanje. Osim posebnog fonda, njemački odbrambeni budžet će se podići na 2% bruto domaćeg proizvoda, kako je to propisao NATO.

Lista želja visoke tehnologije

Ali Bundeswehr ne gleda samo borbene avione. Takođe traži finansiranje za budući borbeni vazdušni sistem (FCAS), koji Nemačka razvija zajedno sa Francuskom.

Sljedeći na listi su ažurirani teški transportni helikopteri i modernizacija PVO raketnog sistema Patriot. Na listi želja su i naoružani dronovi, na primjer iz Izraela, te moderni ratni brodovi.

Ali stručnjak za sigurnost Claudia Major upozorila je da Bundeswehr neće moći odmah krenuti u veliku kupovinu, jer vojska ima zaostatak.

"Već postoje mnogi projekti naoružanja koje je Bundeswehr već planirao, ali nije mogao da finansira. Sada mogu da prođu sa ovim novcem", rekla je ona.

Nakon završetka Hladnog rata 1990. godine, Bundeswehr se znatno smanjio. Iako je njen budžet povećan na preko 46 milijardi eura, još uvijek pati od nedostatka materijala i opreme . Planirane nabavke glavnih sistema naoružanja — transportnih aviona, helikoptera i ratnih brodova — više puta su odugovlačile. Novac koji nije potrošen do kraja godine je nestao, a Bundesver nije mogao da planira dugoročno.

"Kao rezultat toga, projekti odbrane su se više puta rasplitali i o njima se iznova raspravljalo", rekao je Major, koji je na čelu grupe za istraživanje sigurnosne politike u njemačkom institutu za međunarodne i sigurnosne poslove (SWP) u Berlinu.

Njemačka nastoji da kupi naoružane dronove od Izraela

Potrebe niske tehnologije

Bundeswehr ima i više osnovnih potreba: nedostaje municije, pa čak i borbenih čizama i donjeg rublja. Nedavni izvještaj Eve Högl, povjerenice za odbranu Bundestaga, o situaciji njemačkih vojnika NATO-a u Litvaniji gotovo je zvučao kao loša šala. Nakon posjete regiji u hladnoj litvanskoj zimi, Högl je detaljno opisao kako vojnicima nedostaju debele jakne i donje rublje kako bi bili suvi i topli. Kako to može biti problem za vojnike u vojsci jedne od najbogatijih zemalja svijeta?

Ali sam novac neće biti dovoljan. U prošlosti je nabavka oružja i materijala od Bundeswehra često bila loše organizirana i zastoja zbog pretjerane birokratije. Na primjer, narudžba od 120.000 borbenih pušaka proizvedena 2015. godine, zaglibila je u pravnoj bitci i još uvijek nije prošla.

Njemačka industrija oružja sada se nada velikim narudžbama, a cijene njenih dionica dramatično su porasle u posljednjih nekoliko dana. Ali stručnjak za spoljnu politiku CDU Roderich Kiesewetter upozorio je na ishitrene odluke. On je rekao da njemačka vlada mora pažljivo razmotriti na šta će potrošiti predložene milijarde, a šta je najhitnije.

"Zabrinut sam da ćemo potrošiti previše novca bez prioriteta i bez osnova nacionalne sigurnosne strategije, što je, uostalom, Vlada i objavila", rekao je.

Bundeswehr ima osoblje na terenu kao dio NATO misije u Litvaniji

Vojska traži više osoblja

Za razliku od ostalih članova njegove stranačke grupe u Bundestagu, Kiesewetter se također protivi ponovnom uvođenju obaveznog služenja vojnog roka. Ovo je suspendovano pod kancelarkom Merkel 2011. Bundeswehr više nije imao kapacitete da obučava i oprema regrute, a da bi to ponovo mogao da se nosi bilo bi skupo i trebalo bi vremena, rekao je on.

"To bi značilo da bi 100 milijardi eura nestalo vrlo brzo, a da Bundeswehr ne bi postao efikasniji", rekao je Kieswetter za DW. On također sumnja da bi bilo moguće integrirati regrute u visokotehnološku vojsku sa složenim sistemima naoružanja u roku od samo nekoliko mjeseci služenja vojnog roka.

Ipak, Bundeswehr želi povećati svoj broj. Najviši njemački vojnik, generalni inspektor Eberhard Zorn, nazvao je metu od 203.000 vojnika na televiziji ZDF, 20.000 više nego danas. Uprkos skupim reklamnim kampanjama, Bundeswehr je do sada imao problema s popunjavanjem upražnjenih radnih mjesta. S obzirom na napetu sigurnosnu situaciju na istočnom krilu NATO-a, sada se nada većem broju kandidata.

Nakon završetka Hladnog rata, Bundeswehr je sve više počeo da se fokusira na strane misije, na primjer na Balkanu, u Afganistanu ili Maliju . Sada se njegova uloga vraća na opremanje vojske koja je fokusirana na odbranu vlastite zemlje i saveznika bliže kući.

Njemačka odaje počast vojnicima koji su služili u Afganistanu

Kritika pojačanja Bundeswehra

Istraživački institut Civey anketirao je 5.000 Nijemaca od 28. februara do 2. marta i otkrio da tri četvrtine njih podržava planirani specijalni fond za oružane snage.

Ali kritički glasovi došli su od njemačkih političara orijentiranih lijevo - također unutar vladajućih Socijaldemokrata i Zelenih.

Pitanje odgovornosti pokrenula je Jessica Rosenthal, liderka omladinske organizacije SPD-a koja uključuje 49 poslanika Bundestaga. "Nema smisla bacati još milijarde eura u crnu rupu", rekla je ona za nacionalni dnevnik Süddeutsche Zeitung .

Omladinsko krilo Zelene stranke ima slične zabrinutosti. "Navodna potreba za ulaganjem u Bundeswehr posebno je rezultat lošeg upravljanja, a ne nedostatka budžeta", rekao je Timon Dzienus, kopredsjedavajući omladinske organizacije Zelenih za dnevne novine Tagesspiegel .

Predstavnici mirovnog pokreta traže da se za Bundeswehr ne nabavljaju borbeni avioni F-35 i da se iz Njemačke povuku sve američke nuklearne bojeve glave.

Vjeruje se da se njih 20 nalazi u bazi Büchel u zapadnoj Njemačkoj, iako njemačka vlada nikada nije službeno potvrdila ovu činjenicu. Prostor vazdušne baze je obezbeđen sa dve ograde od bodljikave žice, stražarskim stazama i kamerama. Kada se približite kapiji, čuvari vas ljubazno zamole da odete što je prije moguće.

Nedaleko od ulazne kapije aktivisti su postavili transparente kojima pozivaju ljude da se mole za mir. Oni pozivaju na razoružanje i Njemačku bez nuklearnog oružja, što je prilično usamljena molba u ovom trenutku s obzirom na planove od milijardu eura za Bundeswehr.

Ovaj članak je prvobitno objavljen na njemačkom jeziku

IZVOR: DW

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori