Rusija počinje testirati hipersonične rakete s nuklearne podmornice

Testiranja hipersoničnog projektila s ruskog nosača podmornica navodno će se održati krajem kolovoza, dok Moskva ubrzano nastavlja s planovima naoružavanja svoje podvodne flote smrtonosnim oružjem.

U srpnju je rusko ministarstvo obrane objavilo uspješno lansiranje projektila sa svog ratnog broda Admiral Gorškov, koji je putovao sedam puta većom brzinom zvuka i ispaljen iz Bijelog mora kako bi pogodio svoj cilj udaljen više od 200 milja na Barentsovom moru.

Nagađalo se kada će se izvršiti podmornička ispitivanja projektila Tsirkon, koji je razvio biro za projektiranje raketa NPO Mashinostroyenia.

Izvješća u ožujku sugerirala su da bi se ispitivanja mogla održati u lipnju, ali Tass, ruska državna novinska agencija, izvijestila je u petak da će se do kraja ovog mjeseca testirati s podmornice nuklearnog pogona klase Yasen Sjeverne flote.

"Ispitivanja dizajna leta rakete Tsirkon iz Severodvinska počet će krajem kolovoza. Planirano je dovršiti nekoliko lansiranja prije smrzavanja Bijelog mora", rekao je izvor za državnu novinsku agenciju.

Ovaj vremenski okvir podudara se s onim što je vojni izvor rekao agenciji u srpnju na marginama međunarodnog zračnog sajma MAKS-2021 izvan Moskve.

Za razliku od fiksnih kopnenih hipersoničnih raketnih lokacija, podmornice na nepoznatoj lokaciji znatno otežavaju obranu hipersoničnog napada, prema National Interest.

Prema GlobalPower.com, Rusija ima 64 podmornice, a mnoge su poznate po svojoj sofisticiranosti u pogonu neovisnom o zraku i drugim tehnologijama podmorja.

Uz zapadne stručnjake koji analiziraju sposobnosti nove generacije hipersoničnog naoružanja Rusije, predloženo testiranje Tsirkona u kolovozu pokazuje izjavu namjere Moskve da opremi svoje podmornice i površinske brodove raketnim sustavom do 2023. godine.

2018. predsjednik Vladimir Putin hvalio se da je Rusija razvijala niz hipersoničnog oružja kojim je zaprijetio da će ga postaviti na plovila u blizini američkih teritorijalnih voda ako SAD rasporede nuklearno oružje srednjeg dometa u Europi.

Napetosti između Rusije i SAD-a porasle su posljednjih mjeseci, a Moskva je bila nezadovoljna vježbama pod vodstvom NATO-a u Crnom moru i upozorila da bi američko raspoređivanje hipersoničnih projektila u Europi moglo prerasti u neprijateljstva.

Nakon srpanjskog tsirkonskog testa, tajnik za medije Pentagona John Kirby rekao je da rusko oružje "potencijalno destabilizira i predstavlja značajan rizik".

Međutim, njegovi su komentari naveli rusko veleposlanstvo u Washingtonu da kaže da bi svako razmještanje američke hipersonične rakete u Europi "bilo krajnje destabilizirajući".

PROČITAJTE VIŠE:Rusija će predstaviti prvi električni avion na svijetu

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori