Rusija će predstaviti prvi električni avion na svijetu

ELEKTRIČNI AVION
Rusija će 2021 u junu predstaviti električni avion u međunarodnoj svemirskoj stanici MAKS

Električni avion je uskoro tu.

Prvi zrakoplov s električnim motorom bit će prikazan na Međunarodnom vazdušno-svemirskom salonu MAKS, koji će se održati od 20. do 25. jula u Žukovskom u Moskovskoj regiji.

Rekao je ove sedmice novinarima zamjenik premijera Jurij Borisov.

"To je učinjeno sa Fondom za napredne studije - električni avion zasnovan na principima superprovodljivosti", rekao je Borisov.

Elektromotor je dio hibridnog demonstratora pogonskog sklopa koji razvija ruski Centralni institut za vazduhoplovne motore (CIAM).

Inovativni električni motor zasnovan na visokotemperaturnim superprovodnicima snage 500 kW (679 KS) stvorio je specijalista za materijale Superox.

Ogledi perspektivnog superprovodljivog elektromotora aviona započeli su 5. februara. Na bazi aviona Yak-40 stvorena je posebna leteća laboratorija.

Za letačka ispitivanja, jedan od tri motora Yak-40, koji se nalaze u zadnjem dijelu, zamijenjen je turboosovinskim plinsko-turbinskim motorom sa električnim generatorom koji je razvio CIAM. U saradnji sa Ufskim vazduhoplovnim tehničkim univerzitetom.

Električni motor, koji koristi visokotemperaturnu supravodljivost i kriogeni sistem, ugrađen je u nos trijeta.

Prema riječima izvršnog direktora CIAM-a Mihaila Gordina, ovo je jedan od najvažnijih projekata u modernom zrakoplovstvu.

Korištenje hibridne elektrane zasnovane na visokotemperaturnoj superprovodljivoj platformi, ili HTSP, osmišljeno je da riješi niz tehnoloških problema. S problemima kojima se zračni promet već suočava, rekao je.

Andrey Vavilov, predsjednik Odbora direktora Superoxa, rekao je da su ruski naučnici prvi u svijetu koji su započeli testiranje električnog avionskog motora na HTSP-u.

"Naš razvoj zasnovan je na dugogodišnjim istraživanjima i ispitivanjima. Imamo stotine proizvedenih prototipova namotaja i desetak proizvedenih i testiranih uzoraka motora različitih kapaciteta", rekao je.

Planirano je da se nova tehnologija koristi za stvaranje motora i elektroenergetskih kompleksa za potpuno električne avione i helikoptere.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)