Vježbanje u zimskim uslovima

Vježbanje zimi možete učiniti veoma zanimljivim.Ono podiže energiju, a i vaš imunološki sistem jača.

Istraživanja su pokazala da umjereno vježbanje tokom cijele godine, smanjuje sklonosti prehladama i virozama. Ako ne želite zimu provesti vježbajući u zatvorenom prostoru, ne morate.

Dobar plan, ugodna odjeća, nekoliko savjeta i hladno vrijeme može biti odlično za vježbanje, ali i veoma zabavno!

Evo kako možete izvući maksimum vježbajući u hladnim uslovima:

Savjet ljekara

  • Prvo i osnovno, otići po savjet kod doktora. Stručnjaci tvrde da gotovo svima odgovara vježbanje po hladnoći. Ipak, ukoliko imate kardivaskularnih problema, provjerite s ljekarom smijete li vježbati i pridržavajte se njegovih uputa.

Slojevito oblačenje

  • Obucite se slojevito. Jedna od najčešćih grešaka koju vježbači zimi rade je pretoplo odjevanje.
  • Vježbanjem se zagrijavamo i znojimo, pa nam se često čini da je temperatura puno viša nego što doista jest. U isto vrijeme, kada prestajemo s vježbanjem, tijelo se polako vraća na normalnu temperaturu i počinjemo osjećati hladnoću. Rješenje se krije u slojevitoj odjeći. Tako kad se počnete zagrijavati možete skinuti onoliko slojeva odjeće koliko je potrebno, a kad vam postane hladno, jednostavno sve ponovno obučete. 

Zaštita ruku i nogu

  • Zaštitite ruke i noge. Kada je jako hladno, krv se zadržava u središnjem dijelu tijela, a ruke i noge su izloženije hladnoći. Na vježbanje ponesite par tankih rukavica, a preko njih stavite par debljih.
  • Ako ste u mogućnosti, kupite obuću koja je pola broja veća od vašeg broja noge, kako biste mogli nositi debele termo-čarape preko običnih. I nemojte zaboraviti kapu ili traku za kosu – oko 40 posto tjelesne topline iz tijela se gubi kroz glavu.

Adekvatna oprema

  • Odaberite adekvatnu opremu. Ako je vani mrak, nosite nešto što svjetluca, obuća bi trebala biti otporna na klizave i smrznute ceste, a ako idete na skijanje ili snowboard obavezno nosite kacigu.
  • Ne zaboravite UV ZAŠTITU. I zimi možete izgoriti jednako kao i ljeti. Krema treba štititi i od UVA i od UVB zraka, a zaštitni faktor treba biti najmanje 15. Potrebna vam je i zaštitna UV krema za usne, a oči pokrijte sunčanim naočalama.

Vjetar u leđa

  • Manje ćete se smrznuti na povratku s vježbanja, ako trening završite (doslovno) s vjetrom u leđa. To znači da ako je vrijeme vjetrovito, vježbanje počnite ususret vjetru.

Puno tekućine

 Pijte puno tekućine. Vodu i sportska pića trebate piti prije, za vrijeme i nakon vježbanja – čak i ako niste žedni. Dehidracija napada i zimi jer se tijelo znoji neovisno o temperaturi.

Hipotermija

Naučite prepoznati smrzotine i hipotermiju. Smrzotine se najčešće javljaju na licu, prstima i nožnim prstima. Rani znakovi upozorenja su bljedoća lica, gubitak osjećaja dodira, ukočenost ili lagano bockanje i tremor. Ako sumnjate na smrzotine, maknite se s hladnoće i lagano ugrijte ozlijeđeno mjesto blagim masiranjem. Ako se stanje ne popravi, posjetite ljekara. Hipotermiju karakteriziraju ubrzano disanje i rad srca, povišen krvni tlak, nesigurnost u hodu, poremećaj govora, smanjenje motoričke koordinacije, zbunjenost i smanjena moć rasuđivanja. U slučaju hipotermije odmah potražite pomoć ljekara. Kako biste unaprijed spriječili probleme, svakih 20 do 30 minuta ugrijte noge i ruke, i na vrijeme se uputite u sigurnost toplog doma.

Motivacija

Motivirajte se! Čak i kada je vani jako hladno, nema razloga da se prikujete za fotelju. Uz dovoljan oprez i malo volje zimsko vježbanje može biti jednako ugodno i zabavno kao i ono ljeti.

Izvor: akos.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)