Vijeće roditelja protivi se povratku djece u škole!

Dana 17.04.2021. godine poslali su oštar dopis Vladi KS.

Vijeće roditelja se protivi povratku učenika u klupe
Foto: Pexels

Vijeće roditelja Kantona Sarajevo kritikovalo je Vladu KS zbog donošenja odluke o povratku u školske klupe na kraju radne sedmice.

Dana 17.04.2021. godine poslali su oštar dopis Vladi KS.

Istakli su kako ovakve odluke treba biti donesene na početku radne sedmice. Ovaj potez Vlade KS smatraju velikim propustom i nepoštivanjem prije svega svih učenika i roditelja ovog kantona, a potom i prosvjetnih radnika. Posebno su se osvrnuli na odluku o pasivnom online modelu nastave za srednje škole.

“Ponovo ukazujemo na činjenicu da je pasivni online model neprihvatljivi i loš, na način kako se do sada provodio. Ali ne nailazimo na razumijevanje u konstantnom očekivanju da se isti bolje osmisli."

"Smatramo da dosadašnje aktivnosti i odluke u održavanju/obustavi nastave u učionicama prekomjerno polarizuje roditelje. Na naše upite za sve prijašnje odluke o načinu odvijanja nastave i podijeljenih mišljenja roditelja, odgovarano je sa stanovišta struke. Međutim, posljednja odluka ne odražava ovaj stav i zbunila je dodatno roditelje upravo iz razloga što je Zaključak Vlade donesen bez čvrstog stava struke”, kazali su iz Vijeća roditelja.

Roditelji su pitali na osnovu čega njihova djeca, u boljim epidemiološkim uvjetima, s manjim brojem zaraženih, nisu bila vraćena u školske klupe? Ističu kako donosioci odluka u KS nisu sada prezentovali informacije i argumente temeljem kojim bih roditelji mogli kvalitetno podržati odluke.

Vijeće roditelja KS uputilo zahtjeve

  1. Da se o održavanju/obustavi nastave u učinicama ne odlučuje u formi zaključka već odluka s obrazloženjem. U obrazloženju treba biti navedeno na temelju kojih saznanja, informacija i podataka se u dispozitivima odlučuje i sa kojim relevantnim tijelima su održane konsultacije.
  2. Da se do kraja ove školske godine osmisli model pohađanja nastave za narednu godinu, ovisno o incidenci i da se takav model pretoči u format po kojem će implementacija biti jednostavna za praćenje prosvjetnim radnicima, rukovodstvu škole, roditeljima i učenicima.
  3. Da se naloži svim osnovnim i srednjim školama da izjave o traženju online nastave mogu dostaviti bez medicinske dokumentacije i mišljenja porodičnog ljekara.
  4. Da se riješi problem učenika koji koriste javni prijevoz za dolazak u školu. Insistiramo da se osigura poseban prijevoz za njih.
  5. Da se pripremi hodogram koji se isključivo odnosi na slučajeve zaraze virusom kod učenika. Iznaći način da se za oboljele učenike osigura poseban zdravstveni centar i poseban broj telefona na koje roditelji ovih učenika mogu dobiti informacije o daljim koracima. Uspostaviti bazu podataka o broju zaraženih, izoliranih i kliničke slike učenika.

Vijeće roditelja KS traži da ih se uključi u donošenje ovakvih odluka u smislu redovnog obavještavanja.

“Važne odluke ne trebaju se donositi na kraju sedmice i radnog vremena jer to dodatno stvara stres kako kod učenika i njihovih roditelja, tako i kod aktera u odgojno-obrazovnom procesu”, zaključili su iz Vijeća roditelja.

Izvor: raport.ba

Pročitaj više: Učenici od 1. do 4. osnovne i 3. razreda srednje škole u Sarajevu vraćaju se u školske klupe

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori