Venecijanski festival: Jasmila Žbanić dobitnica Women in Cinema Award

Bosanskohercegovačka rediteljica i scenaristica Jasmila Žbanić dobitnica je još jedne nagrade za svoj rad - Women in Cinema Award – WiCA.

Nagrada je uručena rediteljici Žbanić jučer u Veneciji na 78. Venecijanskom film festivalu uz prisustvo umjetničkog direktora festivala Alberta Barbere, saopćila je Deblokada.

U obrazloženju svoje odluke WiCA navodi:

- Sa ovom nagradom odajemo Vam priznanje za vaš neosporni talenat i dostignuće kao rediteljice i scenaristice. Vi ste unijeli svoj senzibilitet u svaki film za koji ste napisali scenario i koji ste režirali, i na taj ste način uspjeli istražiti cijeli spektar ženskih psiha. Vi ste svaku od različitih i detaljno predstavljenih žena koje ste kreirali uspjeli pretočiti u nezaboravne likove i publici ponuditi portrete izuzetnih žena: slobodnih i samoostvarenih.

Nagrada Women in Cinema Award – WiCA je nagrada koju dodjeljuje grupa žena novinarki vođenih strašću prema filmu i osnaživanju žena. WiCA je inicijativa pokrenuta kako bi se odala počast ženskim talentima u svijetu nacionalnih i internacionalnih kinematografija: glumicama, rediteljicama, autoricama, scenaristicama, producenticama i filmskim radnicima. Mada je usredsređena na žene, cilj WiCA-e je da slavi i reditelje koji su u fokus svojih priča stavili žene ili su im pružili podršku u procesu razvoja i produkcije njihovih filmova, te su time dali doprinos našoj svakodnevnoj borbi za rodnu jednakost.

Nagrađuju se ličnosti iz kinematografije i srodnih umjetnosti koje predstavljaju različite kulture, pri čemu se posebna pažnja posvećuje društveno angažiranim ličnostima.

Pročitajte više: Jasmila Žbanić u Los Angelesu čeka Oscara

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori