Veliko sazrevanje kriptovaluta — Coinbase izlazi na berzu

Coinbase je prva kompanija potpuno posvećena kriptovalutama koja će izaći na američku berzu. Već se šuška o vrtoglavim vrijednostima cijene akcija, kako prenosi TechCrunch.

Nasdaq je izdao kompaniji referentnu cijenu od 250 dolara po dionici. Prema procjenama, vrijednost kompanije u gornjem opsegu Financial Times procjenjuje na oko 75 milijardi. Ova cifra može premašiti i 100 milijardi kada se uračunaju sve vrste akcija.

Međutim, istovremeno je skočila i implicitna valuacija kompanije. Ona trenutno iznosi preko 151 milijardu. To je više od tržišnog kapitala klasičnih finansijskih institucija poput Morgan Stanley, Lloyds, Goldman Sachs. Ovaj iznos, također je preko sedam puta više od uglednih bankarskih kuća poput Societe Generale koje su starije od jednog vijeka:

Kako je pokazao izveštaj kompanije za prvi kvartal ove godine, obim poslovanja iznosio je oko 335 milijardi dolara.

To je preko 1,5 puta više nego za čitavu 2020. godinu. Broj korisnika se samo u ovom kvartalu popeo sa 2,8 na 6,1 milion. Iako su brojni akteri u industriji skeptični povodom profita kompanije, jasno je da Coinbase istovremeno podstiče bum kriptovaluta, ali i da svojim poslovanjem utiče na ostatak tržišta. Mnogi sada ne trguju kriptovalutama čekajući da vide šta će se dogoditi sa kompanijom. Zbog toga raste vrijednost kako tih kriptovaluta, tako i najpoznatije kompanije koja njima trguje. 

Zbog ugleda i moći koju kompanija ima u kripto zajednici, očekuje se da vrijednost poraste bez obzira na to za koliko se konkretno plasira na berzi. Imajući i to u vidu, osnivač Coinbase-a Brajan Armstrong lako može postati „Ilon Mask kriptovaluta”.

Sve navedeno jasno ukazuje da se Coinbase pozicionirao kao ključna finansijska institucija u domenu kriptovaluta, čiji postupci mogu imati dalekosežne posljedice na čitav kripto ekosistem. Iako kompanija možda ne odgovara opisu klasične bankarske kuće, odluke koje donosi mogu imati slične globalne posljedice kao i odluke neke velike centralne banke.

Ovaj izlazak na berzu predstavlja svojevrsni referendum po pitanju kriptovaluta u klasičnim finansijskim krugovima, ali je na osnovu svega gotovo sigurno da stari giganti više neće moći da ignorišu kripto.

Izvor: startit.rs

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori