U gradu na Neretvi obilježen Dan bez automobila: Veliki odziv na mostarsku biciklijadu

Veliki odziv na mostarsku biciklijadu
Foto: Anadolija

Uz učešće nekoliko desetina biciklista i ljubitelja biciklizma u Mostaru je održana “biciklijada” u sklopu Evropskog dana bez automobila u organizaciji Biciklističkog kluba Mostar i Sportskog saveza Grada Mostara, javlja Anadolu Agency (AA).

Učešće su uzeli i učenici mostarskih škola koji su vozili rutu do prigradskih naselja u blizini grada. Cilj biciklijade bio je između ostalog i podizanje svijesti o važnosti biciklizma i upoznavanju šire javnosti sa stazama na području Hercegovine.

Događaj je svojim prisustvom uveličao i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler.

“Danas smo ovdje da ljude pozovemo da izađu iz automobile i voze bicikle, hodaju, planinare, odnosno da izađu iz svojih domova. U Mostaru smo počeli, ali ovo je poruka koju želimo odaslati cijeloj Bosni i Hercegovini. Drago mi je da je ovdje danas mnogo ljudi. Pozivam predstavnike vlasti da građanima ovog i drugih gradova u BiH osiguraju biciklističke staze”, poručio je Sattler.

Lokalne ceste, koje su poslužile kao biciklističke staze, prolaze i kroz manje naseljena mjesta. Biciklijadu su podržali i nosioci projekta “Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore”. Projekt se provodi u okviru Programa prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Vrijednost projekta je 500.000 eura, od čega Evropska unija izdvojila oko 400.000 eura.

Zbog biciklijade juče je u Mostaru u određenim dijelovima grada saobraćaj bio potpuno obustavljen.

Pratite nas na Facebook akter.ba - Veliki odziv na mostarsku biciklijadu

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori