Historijski arhiv Sarajevo podsjetio na vakcinaciju iz 1964. protiv zaraznih bolesti

Historijski arhiv Sarajevo podsjetio na vakcinaciju iz 1964. protiv zaraznih bolesti
Historijski arhiv Sarajevo

Vakcinacija protiv koronavirusa je najprisutnija tema današnjice. Shodno toj aktuelnosti Historijski arhiv je objavio oglas iz 1964. godine kojim se poziva stanovništvo na vakcinaciju u Sarajevu.

S obzirom na to da se prioritetne grupe uvijek spominju u kontekstu vakcinacije, to je bio slučaj i tada davne 1964. godine.

Naime, kako je navedeno na tadašnjem oglasu, u skladu sa Zakonom o sprečavanju i suzbijanju zaraznih bolesti, obavit će se tzv. prva etapa obaveznih vakcinacija. Tu koju spadaju djeca sa područja Skupštine opštine Novo Sarajevo.

Navedeno je da se vakcinacija obavlja protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječije paralize.

Posebno je zanimljivo vidjeti kako je u tom periodu bio detaljno razrađen plan.Znalo se kada i u koje doba se djeca trebaju vakcinisati. Tako je navedeno kojeg uzrasta djeca imaju prednost pri vakcinaciji. Zavisno od zarazne bolesti protiv koje se vakcinišu bilo je navedeno i koja godišta dolaze u obzir u sklopu prve etape.

Ispod tih detaljnih objašnjenja, naveden je i raspored vakcinacije po lokacijama.

Oglas iz 1964. godine, Foto: Historijski arihiv (Facebook)

Bitna stavka ovog oglasa je i apel roditeljima da dovedu svoju djecu navedenih godišta na obaveznu vakcinaciju. Bez obzira na to da li su dobili poziv ili ne. Navedeno je i to da će one osobe koje su dobile poziv biti primljene na vakcinaciju samo onaj dan koji je naznačen na pozivu.

Istaknuto je i to da je potrebno donijeti zdravstvenu legitimaciju djeteta na uvid. Učenici će se vakcinisati po školama.

Ukoliko se roditelji ili staratelji ogluše o poziv, za njih je bila predviđena kazna do 10.000 dinara ili zatvorom u trajanju od 30 dana.

Iz navedenog oglasa je primjetno kako je čak i u davna vremena bio uređen sistem te da je sve funkcionisalo prema pravilima.

Ukoliko se uporedi sa današnjim vremenom, mnogo je tada bilo teško organizovati vakcinaciju ili bilo kakve druge poduhvate. Tehnologija nije bila razvijena, društvo je imalo svoje etape razvoja. Nauka nije u tolikoj mjeri bila napredna. Ipak je sistem, sudeći prema navedenom oglasu, funkcionisao bez problema. Znali su se prioriteti pri čemu se prvenstveno misli na zdravlje stanovništva.

Izvor: Klix.ba

Pročitaj više: Za vakcinaciju se prijavilo više od 33.000 građana

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori