U Sarajevu simulirana vakcinacija građana: Proces će trajati 25 minuta, prvi na redu 75+ godina

Vranić je na kraju poručio da u procesu vakcinacije niko neće biti vakcinisan prekoreda.

U Olimpijskoj dvorani Zetra danas se održava trening timova i funkcionalnosti sistema uoči početka masovne vakcinacije za stanovnike Kantona Sarajevo. Obavljena je i simulacija procesa vakcinacije. Prema riječima ministra zdravstva Kantona Sarajevo Harisa Vranića, trenutno je na raspolaganju 12.800 vakcina, a prioritet na početku "masovne" vakcinacije su osobe koje imaju više od 75 godina.

"Postoji mogućnost i za one koji se nisu prijavili za vakcinaciju da se prijave putem svojih porodičnih ljekara. Dali smo uputstvo Zavodu zdravstvenog osiguranja, koji je obavijestio porodične ljekare, da obavijeste sve iznad 75 godina da se mogu vakcinisati. Sada imamo oko 7.500 prijavljenih starijih od 75 godina, ali mislimo da ih ima više. Čekat ćemo da se i oni prijave. Mislim da će ovaj broj vakcina biti dostatan za tu populaciju koja se prijavila", kazao je.

Kanton Sarajevo trenutno ima vakcine proizvođača AstraZeneca (10.000) i kineskog Sinovaca (oko 3.000).

"Sve je spremno, jutros smo izvršili i simulaciju procesa vakcinacije. Medicinski kadar je provjeren i već je radio vakcinaciju. Najveća bojazan je zbog informacionog sektora. Tu će biti izdavanje bar kodova, prijavljivanje i pohranjivanje na servere. Nadam se da tu neće biti problema", dodao je.

Svaki dan će tokom vakcinacija u Zetri biti 125 medicinara, 10 ljekara i dva IT inžinjera. Kanton Sarajevo je potpisao ugovor s ruskim Sputnikom i 200.000 vakcina se očekuje krajem maja ili početkom juna, kada bi trebala početi istinska masovna vakcinacija.

Vranić je kazao da će prilikom dolaska u Zetru građani davati osnovne informacije o eventualnim bolestima ili alergijama na prijemnom punktu. Cijeli proces vakcinacije bi trebao trajati oko 25 minuta.

"Deset minuta traje registracija. Zatim vakcinacija i još 10-15 minuta postvakcinalni period, mislimo da ne treba više. To je oko 25 minuta ukupno", dodao je.

Nakon što se osoba vakciniše, u karton se upisuje vrsta vakcine koju je primila, vrijeme i lokacija te broj vakcine. Sve to ide na server. Kada se obavi revakcinacija, svaka osoba će dobiti barcode koji garantuje da je proces vakcinacije u potpunosti završen.

"Taj barcode će služiti npr. kada putujete, kao što sada kažu Covid pasoši. On će biti provjerljiv na svakom graničnom prijelazu, jer je uvezan s našim sistemom u Zavodu za javno zdravstvo. Moći će se provjeriti da li je barcode vjerodostojan ili je lažan", kazao je.

Vranić je na kraju poručio da u procesu vakcinacije niko neće biti vakcinisan prekoreda.

"Nema štela, nema ulazaka na sporedna vrata, ili vakcina koje će ovdje nestati, pa se iskoristiti na drugom mjestu", poručio je.

U slučaju lošijih vremenskih prilika osigurani su prijemni punktovi unutar Zetre, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, tako da građani neće čekati vani. Protekle sedmice u Zetri su se odvijali radovi na uspostavljanju sistema, kabina i prateće opreme kako bi se proces vakcinacije odvijao brzo i efikasno bez zastoja i gužvi.

Izvor: Klix.ba

Pročitaj više: Sarajevska dvorana Zetra priprema se za masovnu vakcinaciju

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori