Parazit u skupštini BiH: Bio dan u penziji i za to uzeo 29.000 KM

Najveći državni parazit u najtežoj poslijeratnoj godini, prošlogodišnjoj pandemijskoj, bio je Jakov Galić (Socijalistička partija), zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Galić je u džep strpao skoro 100.000 KM! (preciznije, 96.738 KM).

Piše ovo danas portal Inforadar, od kojeg doznajemo kako je ovaj čovjek, otišao u penziju i uzeo otpremninu od 29 hiljada KM.

Ništa sporno, rekli biste.

No, pazite ovo, u toj penziji je bio cijeli jedan dan, a onda se već sutradan vratio u Parlament. On uzima redovnu platu koju, dakako, finansiramo mi, građani ove zemlje. Pa je na taj račun zaradio još 70.000 KM...

"Gospodin genije" Galić u Parlament je ušao na osnovu kompenzacijskog mandata, a kolike smo koristi imali od njega nega vam objasni ovaj podatak - od početka mandata nije postavio niti jedno poslaničko pitanje.

"S druge strane, Galiću se ne može osporiti rušilačka podrška u vidu opstrukcija svih procesa od interesa države. Podsjećamo, upravo je njegova podignuta ruka prošlog maja, u vrijeme kada je u državi zbog pandemije sve stalo, trebalo da potvrdi odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH. Na tome je koalicija SNSD-HDZ insistirala, dok su stranke sa sjedištem u Sarajevu to opovrgavale.

Taj zakon su zajedno predložili isti oni poslanici koji su lani naplatili bez privilegija svaki pojedinačno oko 70.000 KM, uključijići i naknade za lažne odvojene živote, izmišljene privilegije „obilaska izbornih baza“, itd", piše Inforadar, ističući kako su ovaj zakon, osim Galića, inicirali poslanici: Nebojša Radmanović, Snježana Novaković-Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, te njihove kolege iz hrvatskog bloka Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović.

Upravo u tom mjesecu, maju 2020. godine, Galić je postao penzioner na dan.

Ovo nažalost nijhe novina jer su ovu vrstu kriminala ozakonili upravo poslanici sami sebi. Pa je tako 2015. godine, interesantno također u maju, isto ovo učinila SNSD-ova poslanica u Parlamentu BiH Dušanka Majkić. Ona je kao otpreminu za formalni odlazak u penziju uzela 28.000 KM. U tom trenutku Majkić je imala ravno 40 godina i jedan dan radnog staža.

Naravno, i Majkić je sve ove godine nastavila redovno da uzima više od 70.000 godišnje od poreskih obveznika BiH. Njen predstavnički mandat započeo je 2006. godine i nikada nije prestao. 

Do danas je zaradila više od 1,15 miliona KM, a samo u godini pandemije, kada je održano samo pola od predviđenih sjednica, od države je inkasirala 72.600 KM.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori