Pokrivenost uvoza izvozom u FBiH za prvi kvartal iznosila rekordnih 66%

Pokrivenost uvoza izvozom u FBiH za prvi kvartal iznosila rekordnih 66%
U prvom kvartalu 2021. godine zabilježen je drugi do sada najbolji rezultat - Foto: Freepik

U prvom kvartalu 2021. godine zabilježen je drugi do sada najbolji rezultat kada je u pitanju izvoz Federacije Bosne i Hercegovine, a pokrivenost uvoza izvozom iznosi 66% i nikada nije bila veća, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku.

U prvom kvartalu 2020. godine, u kojem je i počela pandemija koronavirusa, izvoz Federacije BiH bilježi pad za 5,1% u odnosu na isti period 2019. godine.

Nakon što je izvoz u drugom kvartalu 2020. godine doživio značajan pad i to za 26,6% u odnosu na prethodnu godinu, u narednim mjesecima on kontinuirano raste.

Tako je u trećem kvartalu prošle godine izvoz Federacije BiH porastao za 194 mil KM, odnosno za 12,8%, u odnosu na prethodni kvartal, a u zadnjem, četvrtom, kvartalu 2020. godine, izvoz je povećan za 11,4% u odnosu na treći kvartal iste godine, a 2,5% u odnosu na četvrti kvartal 2019. godine.

Kontinuirani rast izvoza u FBiH, te rekordna pokrivenost uvoza izvozom u prvom tromjesečju ove godine direktan je rezultat podrške Vlade Federacije BiH domaćoj privredi, kao i izvoznom sektoru, u protekloj godini putem donesenih mjera, ocjenjeno je u nedavnoj Analizi mjera Vlade FBiH na ublažavanju ekonomskih posljedica pandemije.

Pročitaj više: Najbogatije države svijeta postigle sporazum o oporezivanju multinacionalnih kompanija

Pratite nas na facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori