Ovako sada izgleda dvorište nane Fate

OVAKO SADA IZGLEDA DVORIŠTE NANE FATE ORLOVIĆ: POSADIT ĆEMO RUŽE, NIJE BILO NIKAKVIH PROVOKACIJA
U dvorištu nane Fate nema više crkve

U dvorištu, nane Fate Orlović, nema više crkve. Na mjestu gdje je do prije dva dana stajala bespravno izgrađena crkva, nana Fata će posaditi ruže.

Protekla dva dana bila su jako teška, naporna za sve njih, a posebno za nanu Fatu.

Ni sama ne zna koliko je ljudi tog dana bilo kod njih u Konjević Polju.

Iako narušenog zdravlja, nana Fata je dočekivala i ispraćala brojne novinarske ekipe, kao i brojne građane koji su došli da joj izraze podršku.

  • Posadit ćemo dosta tulipana, ruža… Odlučili smo se da bude najviše ruža. Poklanjat ćemo ih ljudima, ali i prodavati. Pa dosta su drugi zarađivali na nama, na našoj priči i muci. Rekla sam nani da trebamo prodavati ruže jer šta smo do sada dobili? Jedno veliko ništa – izjavila je nanina kćerka Hurija.

Nana Fata i njena kćerka ponovo ističu kako protiv crkve nemaju ništa, ali također ako je nešto bespravno izgrađeno na njihovoj zemlji, treba biti uklonjeno.

  • Mislili su mnogi da će, nakon što je crkva uklonjena, biti provokacija. Ali zaista nije se nesio ni jedan incident – priča kazala je nanina kćerka Hurija.  
  • Svoje ne damo, a tuđe nećemo. Ništa ne tražimo, tražimo samo svoja prava. Moja majka je tražila samo svoje pravo. – zaključila je Hurija Karić.

Nana Fata je dodala da je vrijeme da konačno sjedne rahat u svoju avliju.

  • Da sjednem ondje da popijem kahvu, da nas ne ganjaju i ne tuku po našoj avliji. Nek' i njima dođe kraj. Radili su nam što je najgore. A došao je kraj i njima – kazala je nana i dodala kako je dvadeset godina bila iscrpljena, a da joj je onog dana kada su uklanjali crkvu, bilo najgore.
  • Nije mi drago, a u isto vrijeme i jest mi drago što je moja avlija oslobođena.

Borba nane Fate Orlović za uklanjanje pravoslavne crkve, koja je izgrađena u njenom dvorištu tokom rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu početkom 1990-ih godina, dok su ona i preživjeli članovi porodice bili u izbjeglištvu, traje punih dvadeset godina.

U proteklih 20 godina borbe za izmještanje bespravno sagrađene crkve iz njenog dvorišta, Fata Orlović je mnogo toga preživjela – napadi, prijetnje, optužnice.

Pročitaj više: Danas je godina dana od isteka roka za uklanjanje crkve iz dvorišta nane Fate: Ima li pravde

Pratite nas facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)