USB stick ima rok trajanja? Ovo su faktori koji ga mogu oštetiti…

Tehnologija

USB stickovi poput drugih uređaja imaju svoj rok trajanja odnosno postoji ograničen vijek prije nego ovi uređaji mogu oštetiti naše podatke.

Ovi uređaji dio su našeg svakodnevnog života više od 20 godina, a znatno su poboljšali učinkovitost pri prenošenju prijenosa više datoteka s jedne lokacije na drugu, a generalno služe kao opcija za pohranu podataka.

Ono što je važno istaknuti da ne postoji tačno određeno razdoblje u koje će odrediti trajanje ovih uređaja. Brojni faktori odlučuju koliko će dugo USB stick biti ispravan. Veće su šanse da ga izgubite ili da se pokvari ukoliko vam ispadne. Međutim, postoje još neki faktori.

Kao što se i očekuje, češće korištenje uređaja može skratiti njegov ukupni "životni vijek". Većina USB stickova može proći od 10 000 do jednog miliona korištenja, prije nego što se podaci počnu oštećivati. Zbog toga je mala mogućnost da ćete doživjeti kvar USB uređaja.

Stvarna fizička starost uređaja nije toliko važna koliko puta koliko se koristi. Većina proizvođača procjenjuje da će njihovi uređaji trajati 10 godina, ali vjerojatno bi mogli trajati i duže ako ih pažljivo čuvate.

Pored toga, jedan od faktora koji mogu skratiti trajanje ovih uređaja je korisnička pogreška unutarnjih kompomenti. Jedna od najčešćih pogrešaka događa se prilikom izvlačenja USB-a iz drugog uređaja, nakon što ga prestane koristiti. Vrlo je važno da prije fizičkog odstranjivanja USB prvo izbacite preko programa na računaru.

Važno je obratiti pažnju i na mogućnost kvara konektora ili električnog kvara. Ukoliko postoji neko oštećenje na konektoru, računar neće prepoznati USB. Međutim, ovakav kvar je moguće popraviti, dok električni kvar nije. On nastaje ukoliko vam se dogodi nagli skok struje u uređaju. (Klix.ba)

Pročitajte više: Google najavio da će brisati Gmail naloge koji se ne koriste dvije godine

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori