Umjetna inteligencija predviđa vjerovatnost preživljavanja Covida-19

Istraživanja

Uzorak krvi kritično bolesnog pacijenta od Covida-19 može se analizirati modelom mašinskog učenja koji koristi proteine krvne plazme i tako predvidjeti vjerojatnost preživljavanja, sedmicama prije ishoda, pokazala je studija u časopisu PLOS Digital Health.
Istraživači su proučavali razine 321 proteina kritično bolesnih pacijenata u Njemačkoj i Austriji. Izdvojili su 14 proteina koji su se s vremenom promijenili u suprotnim smjerovima kod pacijenata koji su preživjeli Covid-19 i onih koji nisu.

Model strojnog učenja za predviđanje preživljavanja na temelju mjerenja relevantnih proteina pokazao je visoku prediktivnu moć i točno predvidio ishod za 18 od 19 preživjelih pacijenata i svih pet umrlih.

DIJAGNOZA GOTOVA ZA NEKOLIKO MINUTA

Istraživači Sveučilišta West of Scotland (UWS) razvili su pak tehnologiju umjetne inteligencije koja točno dijagnosticira Covid-19 u samo nekoliko minuta. Za usporedbu, PCR test obično traje oko dva sata

Ova AI tehnologija koristi X-zrake i uspoređuje skenirane snimke s bazom podataka od oko 3000 slika koje pripadaju pacijentima s Covidom-19, zdravim osobama i osobama s virusnom upalom pluća.

Za postavljanje dijagnoze koristi proces poznat kao duboka konvolucijska neuronska mreža, algoritam koji se obično koristi za analizu vizualnih slika.

Tokom opsežne faze testiranja, ovaj način testiranja pokazao se tačnim u više od 98 posto slučajeva, tvrde istraživači koji se nadaju da će tako smanjiti opterećenje zdravstvenog sistema, osobito u zemljama u kojima PCR testovi nisu lako dostupni.

Pročitajte više: Francuska početkom februara ublažava Covid restrikcije

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori