Ulazak u Veneciju morat će se unaprijed rezervisati i platiti

Ulazak u Veneciju morat će se unaprijed rezervisati i platiti
FOTO: Pexels

Kada je pandemija prošle godine onemogućila dolazak masama turista, stanovnici Venecije kao da su živjeli u drugom gradu, gradu koji im je pripadao koliko i turistima koji ih istiskuju s njihovih kamenih pijaca, kaldrmisanih uličica, čak i iz stanova. Veneciju

U tihom gradu, zvona sa 100 zvonika, zapljuskivanje vode iz kanala i venecijanski dijalekt odjednom su postali dominantni zvukovi. Kruzeri koji su do tada iskrcavali hiljade posjetitelja i izazvali štetne valove u potonulom gradu nestali su.

No, piše New York Times, sada gradske vlasti podižu kontrolu nad ogromnim gužvama na novi nivo, uvodeći visokotehnološka rješenja. Tako koriste stotine nadzornih kamera za nadzor posjetitelja i sprječavanje gužve. Veneciju

Sljedećeg ljeta planiraju instalirati i kapije na ključnim ulaznim mjestima. Kako je predviđeno, posjetitelji koji dolaze samo na jedan dan morat će rezervirati unaprijed i platiti naknadu za ulazak. Ako previše ljudi želi doći, neki će biti odbijeni.

Gradonačelnik Luigi Brugnaro i njegovi saveznici kažu da im je cilj stvoriti grad pogodniji za život njegovih građana.

"Ili smo pragmatični, ili živimo u svijetu bajki", rekao je Paolo Bettio, koji vodi Venis, kompaniju koja se bavi gradskom informacionom tehnologijom.

Izvor: klix.ba

Pročitajte više: Zašto su nam potrebna putovanja?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori