Ova betonska klupa prikuplja kišnicu za biljke!

U današnjim vremenima gradovi postaju sve popločaniji svakim danom ostavljajući oskudne „mrlje“ zelenila. Posjedovanje betonskih konstrukcija posvuda nije privlačno za oko. Barbara Srandaert napravila je „Waterbench“. Dizajn kombinuje klupu, bačvu za kišnicu i sadilicu sa biljkama u jedno, kako bi vratio zelenila u urbani pejzaž. biljke

Kišnica se koristi u javnim prosgtorima za stvaranje samodostatnog zelenila koje dodaje boju gradskom pejzažu. Istovremeno pomaže u održavanju temperature, ovisno o tome koliko su ti javni prostori veliki. „Waterbench“ osigurava trajno nadopunjavanje vodom, a s druge strane garantuje uvijek suhu klupu, čak i po kišnom vremenu!

Kišnica prirodno curi kroz betonski omotač i skuplja se u vodonepropusni betonski rezervoar gdje biljke nalaze vodu i hranu. Voda se organski absorbira i transportuje do biljaka najlonskom vrpcom. Pufer za kišnicu Waterbench i spremnik vode za biljke izrađeni su od propusnog betonskog korita. Spremnig za vodu može držati do 280 litara.

Barbara je željela da vrati zelenilo urbaniziranom krajoliku. Započela je istraživanje onoga što danas radi na usmjeravanju kišnice u prirodu i pronašla je jedan primjer prozirne cijevi za kišnicu. Fascinirana materijalom, iznijela ga je na površinu i pokazala saradnicima kako funkcioniše. Zatim je radila na kombinaciji skladišta materijala i vode sa zelenilom. Fascinantno zar ne?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori