Bolja ishrana i redovno vježbanje poboljšat će krvni pritisak

Redovno vježbanje

Istraživači sa Univerziteta Duke otkrili su da bolja ishrana i redovno vježbanje mogu pomoći ljudima s visokim krvnim pritiskom. Vježbe mogu povećati vašu kondiciju kada su u kombinaciji sa adekvatnom dijetom.

Naša istraživanja pokazala su da promjene u načinu života među osobama s rezistentnom hipertenzijom mogu pomoći da uspješno izgube kilograme i povećaju svoju fizičku aktivnost. Kao rezultat toga je smanjeni krvni pritisak i potencijalno smanjen rizik od srčanog i moždanog udara – rekao je James Blumenthal. On je profesor psihijatrije i nauka o ponašanju na Medicinskom fakultetu Univerziteta Duke.

Nekontrolisani visoki krvni pritisak poznat je kao rezistentna hipertenzija. Istraživanje koje je provedeno trajalo je četiri mjeseca i obuhvatilo je 140 odraslih osoba sa ovim stanjem.

Ispitanici su nasumično podijeljeni u dvije grupe. Jedna je tri puta sedmično dobijala savjete o dijeti i vježbe u kardiološkom centru. Druga grupa je imala jednu informativnu sesiju sa zdravstvenim pedagogom i dovila je pisane smjernice o vježbama, mršanju i prehrambenim ciljevima koje je trebala samostalno raditi. ishrana

Oni koji su bili pod nadzorom imali su pad sistoličkog krvnog pritiska za oko 12%, u uporedbi sa drugom grupom kod koje je to bilo 7%. Oni koji su bili pod nadzorom također su vidjeli veća poboljšanja u drugim ključnim pokazateljima zdravlja srca, što bi moglo značiti manji rizik od srčanog ili moždanog udara.

Istraživači su istakli da nalazi ne znače da ljudi mogu prestati uzimati lijekove za krvni pritisak. Međutim, morat će se posavjetovati sa svojim liječnikom o smanjenju doza ili promjeni lijekova.

Prednost promjene načina života mogu se smanjiti ako se ne mogu održati zdrave navike. Najvažnije je da nije kasno za snižavanje krvnog pritiska. Sve možete postići čvrstom voljom – istakli su sa Univerziteta.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)