Ukrajina tvrdi: Ruski hakeri napadaju mrežni sistem državnih dokumenata

izvor:msn.com
izvor:msn.com

Ukrajina je u srijedu optužila neimenovanu grupu ruskih hakera za pokušaj širenja zlonamjernih dokumenata putem mrežnog sustava na kojem se vrše vladini dokumenti, ali nije rekla je li prouzrokovana šteta.

Kijev je prethodno optužio Moskvu za orkestriranje velikih sajber napada u okviru "hibridnog rata" protiv Ukrajine, što Rusija negira.

Cilj napada bio je zagađenje izvora informacija o sistemu elektroničke interakcije izvršnih tijela, navodi se u izjavi ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu.

"Metode i sredstva za izvođenje ovog kibernetičkog napada omogućavaju (nama) da ga povežemo s jednom od hakerskih špijunskih grupa iz Ruske Federacije", reklo je vijeće, ne identificirajući tu grupu.

To je drugi cyber incident koji su ukrajinske vlasti prijavile ove sedmice. U ponedjeljak je Kijev optužio neimenovane ruske internetske mreže za napade na ukrajinske web stranice o sigurnosti i odbrani.

Ukrajina i Rusija su u zavadi od ruske aneksije Krima od Ukrajine 2014. godine i od upletenosti u sukob u ukrajinskoj istočnoj regiji Donbas, za koji Kijev kaže da je ubio 14.000 ljudi.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori