U Rusiji zabilježen prvi slučaj ptičje gripe H5N8 kod ljudi

© Getty Images
© Getty Images

Rusija je objavila da je identificirala prve slučajeve ptičje gripe H5N8 kod ljudi, prema više izvještaja.

Anna Popova, šefica javnog zdravstva u zemlji, rekla je da je sedam slučajeva otkriveno kod radnika na farmi na jugu Rusije.

Vlasti su informacije o slučajevima prijavile Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

Popova je rekla da su radnici imali blaže slučajeve i da su oporavljeni. Peradarska farma bila je mjesto izbijanja ptica u decembru, primijetio je Bloomberg.

"Ne prenosi se od osobe do osobe. Ali samo će vrijeme pokazati koliko brzo će mu buduće mutacije omogućiti da prevlada ovu barijeru", rekla je ona, prenose vijesti. "Otkriće ovog soja sada daje svima nama, cijelom svijetu, vremena da se pripremimo za moguće mutacije i mogućnost da pravovremeno reagujemo i razvijemo test sisteme i vakcine."

U izjavi za The Hill, WHO je rekla da je "Rusku Federaciju obavijestila o ljudskoj infekciji ptičjom gripom H5N8 putem mehanizama međunarodne zdravstvene regulacije".

"Preliminarne informacije ukazuju na to da su prijavljeni slučajevi radnici izloženi jatima ptica. Bili su asimptomatski i nije zabilježen daljnji prijenos s čovjeka na čovjeka. Ako se to potvrdi, ovo bi bio prvi put da H5N8 zarazi ljude", navodi se u izjavi. "U razgovoru smo s nacionalnim vlastima kako bismo prikupili više informacija i procijenili utjecaj ovog događaja na javno zdravlje."

Reuters je napomenuo da su se epidemije soja dogodile u Evropi, Kini, Bliskom Istoku i sjevernoj Africi posljednjih mjeseci, ali samo kod živine.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)