Ukida se plaćanje putničke takse sa sarajevskog aerodroma

Ukidaju se putničke takse

Vlada Federacije BiH danas je donijela Odluku o prestanku važenja Odluke o putničkoj taksi – naknadi za razvoj i unaprijeđenje avioprometa u Federaciji BiH.

Kako je obrazloženo, Predstavnički dom Parlamenta FBiH je zaključkom od 8.3.2021. godine zadužio Vladu Federacije BiH da u Odluci o putničkoj taksi – naknadi za razvoj i unaprjeđenje avio prometa u Federaciji BiH briše odredbu na osnovu koje je svaki odlazeći putnik dužan platiti naknadu od 20 KM, kao jednu od mjera poticanja rasta broja putnika.

Pročitajte više: Sarajevski aerodrom zabilježio najprometniji mjesec u posljednje dvije godine

Ova naknada je uvedena 2005. godine radi razvoja civilnog zrakoplovstva u Federaciji Bosne i Hercegovine, i nažalost sve ove godine bila je glavna kočnica daljnjeg razvoja zračnog prometa u našoj zemlji a primjenjivala se samo na aviokompanije koje posluju na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

– Vjerujemo da će ova vijest obradovati naše putnike i da će ovaj potez značajno uticati na dolazak novih aviokompanija kao i proširenje mreže destinacija iz Sarajeva ka ostatku svijeta – poručuju iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Pratite nas na Facebook akter.ba -Ukida se plaćanje putničke takse sa sarajevskog aerodroma

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)