Dodik prijeti EU i NATO-u

RS ima zaštitnika

Dodik prijeti EU i NATO-u: Imamo zaštitnike, na sankcije ćemo odgovoriti
Foto: N1

Lider SNSD-a Milorad Dodik danas je zaprijetio Evropskoj uniji da ne uvodi sankcije niti da pokuša izolirati Republiku Srpsku.On je na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu najprije kazao da ima informacije da Evropska komisija neće uvoditi sankcije RS-u. No, kasnije ih je ipak upozorio da to ne čine.

Zanimljivo je da je zaprijetio da će RS u tom slučaju proglasiti nezavisnost.

“Ako Evropska unija kao organ, ili Evropska komisija, donesu odluku o sankcijama RS-u ili o isključenju RS-a iz programa koji oni ovdje imaju, neka zapišu da je to datum samostalne Republike Srpske”, rekao je danas Dodik.

Dodao je da, “ako oni misle da mogu da prijete sankcijama”, onda i RS može da ima pravo na svoju političku odluku.

Naravno, teško je vjerovati da će jedna moćna organizacija kakva je Evropska unije ustuknuti pred Dodikovom otvorenom prijetnjom.

Pročitajte više: EU odbacuje izjave Dodika o “projektu samostalne Republike Srpske”

“Ne prijetim otcijepeljenjem nego rakcijom, ako uopšte prijetim”, naveo je Dodik.

Također je zaprijetio i zapadnim vojnim snagama, tvrdeći ima RS ima zaštitnika, vjerovatno misleći na Rusiju.

“Neće biti rata, narod ne treba da se sekira. Ovo je politička akcija i ne poduzimamo nikakve mjere militarizacije, smatramo da nema nikakvog zakonskog, ustavnog ili nekog drugog osnova za poduzimanje takvih mjera. Ukoliko to multinacionalne snage pokušaju da učine, naravno da neće slomiti politički otpor. Ali isto tako sam spreman da kažem da postoje oni koji su spremni da na različitim nivoima pomognu i zaštite Republiku Srpsku”, rekao je Dodik.

Praatite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Odgovori

Vezane vijesti

Vezane vijesti