Krizni štab predložio ublažavanje epidemioloških mjera u FBiH

Ublažavanje mjera
FOTO: Ines Lučić

Predloženo je pomjeranje ograničenja kretanja, od 22 do 5 sati, te odobravanje okupljanja do 30 osoba na skupovima na otvorenom

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva predložio je nastavak postepenog ublažavanja epidemioloških mjera, odnosno pomjeranje ograničenja kretanja, od 22 do 5 sati, te odobravanje okupljanja do 30 osoba na skupovima na otvorenom, javlja Anadolu Agency (AA).

Na današnjoj sjednici zaključeno je da je epidemiološka situacija u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) povoljnija u odnosu na prethodne sedmice.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, sedmodnevna incidenca na nivou ovog entiteta iznosi 75 slučajeva na 100.000 stanovnika. Evidentiran je pad broja oboljelih, ali je najviša incidenca zabilježena u Posavskom, Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu 10.

"Predložena je i naredba da se centri za mentalno zdravlje stave u punu funkciju, kako bi se zaštitilo mentalno zdravlja stanovništva", navodi se u saopštenju iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Dodaje se da su nove mjere predložene na period od 14 dana, te će biti dostavljene Vladi Federacije BiH na usvajanje.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori