U Zapadnom Balkanu višestruko premašeni limiti za sumpor-dioksid

U Zapadnom Balkanu višestruko premašeni limiti za sumpor-dioksid
Foto: biznisinfo

Zakonska ograničenja emisije sumpor dioksida iz elektrana na ugljen širom Zapadnog Balkana premašena su mnogo puta u 2020. godini. Prema novom izvještaju CEE Bankwatch-a i Centra za istraživanje energije i čistog zraka (CREA).

U dokumentu, koji je izrađen u saradnji s Centrom za ekologiju i energiju i Centrom za okoliš, navodi se da je izostao očekivani uticaj smanjene ekonomske aktivnosti zbog COVID-19 na smanjenje ovog zagađenja.

Srbija je 'nadmašila' celu Uniju

Termoelektrane koje pokriva NERP u BiH, S.Makedoniji, Srbiji i na Kosovu emitovale su 6,4 puta više sumpor-dioksida u 2020. godini.

Navodi se da su prošle godine ukupne emisije sumpor dioksida iz termoelektrana na ugalj na zapadnom Balkanu bile 2,5 puta veće od emisija iz svih elektrana na ugalj u Evropskoj uniji, javlja biznisinfo.

Objavljeni su i podaci da su 2020. godine srpske termoelektrane obuhvaćene NERP -om imale najveće ukupne emisije sumpordioksida. To je sa 333.602 tone, a druga je Bosna i Hercegovina sa 220.411 tona.

"Emisije sumpor-dioksida iz termoelektrana na ugalj u Srbiji premašile su emisije iz svih 221 elektrana u EU 2020. godine". Navodi se u dokumentu.

TPP Rekorder s negativnim ugljikom

Regionalni apsolutni rekord u prekoračenju je Ugljevik u Bosni i Hercegovini. To je sa 107.402 tone sumpor -dioksida prošle godine, što je premašilo zbir regionalnih nacionalnih granica.

TE Ugljevik i Kostolac B1 i B2 u Srbiji emitovale su skoro 12 puta više od dozvoljenih vrijednosti. Uprkos činjenici da su imale ugrađenu opremu za odsumporavanje.

Uvoz električne energije iz EU sa Zapadnog Balkana čini samo 0,3 posto ukupne potrošnje električne energije Unije, ali emisije sumpor -dioksida povezane s tim uvozom čine 50 posto ukupnih emisija iz svih postrojenja u EU -u 2020.

"To je zato što proizvodnja električne energije na Zapadnom Balkanu sadrži 300 puta više sumpor dioksida nego u EU", navodi se u izvještaju.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori