U Sarajevu otvoren 4. AJB DOC Film Festival

U Sarajevu otvoren 4. AJB DOC Film Festival
Foto: FENA

Pod sloganom "Izazov" večeras je u Multimedijalnom centru Kovači otvoreno četvrto izdanje Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) na kojem će do 14. septembra biti prikazana 23 dokumentarna filma.

- Sa svih strana nailazimo na izazove - kako one uzrokovane pandemijom, tako i druge koji se događaju širom svijeta - od političkih nemira, nereda, terorizma, bolesti, polarizacije itd. Sve to se prenosi i na film, ali mu je to dalo novu energiju. Mislim da je ovo samo početak neke nove renesanse filma, naročito dokumentarnog - rekao je direktor Al Jazeera Documentary Channela Ahmed Mahfouz, koji je zvanično otvorio Festival.

Nakon otvaranja prikazan je film "Faith i Branko", intimni dokumentarac koji prati sedmogodišnji odnos dvoje muzičara porijeklom iz različitih kultura.

- Na Festivalu će ukupno biti prikazana 23 filma sa četiri kontinenta. U takmičarskoj selekciji je 11 filmova koje smo odabarali od 300 prijavljenih filmova, koji se takmiče za glavnu takmičarsku nagradu AJB DOC Main Award- rekao je jedan od selektora AJB DOC Film Festivala Nihad Kreševljaković.

Dodaje da je novina ovogodišnjeg Festivala selekcija Smart Doc u okviru koje će biti prikazani filmovi snimljeni mobilnim telefonom, autora koji su prošle godine učestvovali na treningu pri Festivalu.  

Također, na otvaranju Festivala drugi film koji je prikazan u Cineplexxu je "Radio tišina" autorice Juliane Fanjul, kojim je otvorena netakmičarska selekcija Last Minute Cinema.

Publiku Festivala pozdravio je i direktor Al Jazeere Balkans Tarik Đođić navodeći da će ovogodišnje izdanje biti održano u nešto normalnijim okolnostima nego što je to bilo prošle godine.    

- Nadam se da će ovaj festival pružiti zadovoljstvo gledaocima. Bit će i teških i nešto lakših tema. Vjerujem da ćemo u naredna četiri dana gledati dobre filmove - poručio je Đođić.

Na AJB DOC Film Festivalu bit će dodijeljene tri nagrade. Internacionalni žiri koji čine nagrađivani filmski producent Jamel Dallali, scenaristica, rediteljica i montažerka Una Gunjak i umjetnički direktor DokuFesta Veton Nurkollari odabrat će najbolji film takmičarske selekcije Festivala i dodijeliti "AJB DOC Main Award".

Svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu "AJB Program Award". Također, svi filmovi prikazani na AJB DOC Film Festivalu ulaze u konkurenciju za Nagradu publike.

Izvor: FENA

Pročitajte više: Večeras počinje Sarajevo Film Festival

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)