Večeras počinje Sarajevo Film Festival

Večeras na Pozorišnom trgu počinje 27. izdanje Sarajevo Film Festivala, koji će trajati do 20. augusta. Kao i svih ovih godina do sada SFF će ugostit najpoznatija imena iz filmskog svijeta.

Svečanu ceremoniju otvaranja vodit će sjajni mladi glumac Dino Bajrović, a festival će otvoriti novi film bh. oskarovca Danisa Tanovića - "Deset u pola". Film će biti prikazan na 15 lokacija u Sarajevu i Mostaru.

Osim na festivalskom trgu, filmska čarolija osjetna je i u drugim dijelovima glavnog grada BiH, koji su također ukrašeni crvenim zastavicama i drugim festivalskim obilježjima. Sarajevo, ovih dana, jednostavno, živi SFF.

Počasno Srce Sarajeva, u znak priznanja i izuzetan doprinos filmskoj industriji, biće uručeno velikom reditelju Wimu Wendersu, koji je gost ovogodišnjeg festivala.

27. izdanje SFF-a posjetit će i Michel Franco, slavni meksički reditelj koji će na festivalu predstaviti svoj najnoviji film "Novi poredak".

Veliki umjetnik je Počasno Srce Sarajeva dobio 2020., ali nije ga mogao preuzeti zbog pandemije koronavirusa. Nagrada će mu biti uručena na ovogodišnjem SFF-u.

U četiri takmičarske selekcije: igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma - 18 filmova će zabilježiti svjetsku, tri međunarodnu, jedan evropsku, 25 filmova regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

Ovogodišnje izdanje festivala bit će nešto drugačije. SFF će biti održan skladu sa mišljenjem Ministarstva zdravstva KS i prema mjerama i uputama koje je izdao kantonalni Zavod za javno zdravstvo.

Ako želite provesti ugodnu noć nakon filmske projekcije i crvenog tepiha, važno je da znate da je Vlada KS odlučila produžiti radno vrijeme svih ugostiteljskih objekata. Tokom trajanja SFF-a svi ugostiteljski objekti moći će raditi i poslije ponoći.

Radićeva ulica će za vrijeme festivala biti zatvorena za saobraćaj u periodu od 18 sati do 2 sata ujutro.

GRAS je najavio kako će javni gradski prevoz prilagoditi potrebama putnika te su saopćili šta će sve biti promijenjeno od 13. do 20. augusta.

Pročitajte više: Produžen rad ugostiteljskih objekata u Sarajevu za vrijeme SFF-a

Pratite nas na Facebook akter.ba - Večeras na Pozorišnom trgu počinje 27. izdanje Sarajevo Film Festivala

AJK

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori