U Sarajevu danas nastavak suđenja u aferi “Respiratori”: Novalić stigao ranije

Ima li kraja?

Foto: Radio Sarajevo

U Sudu BiH danas se nastavlja suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

Ročište je počelo u devet sati, a trebalo bi trajati do 12.30 sati.

Kako je javio fotoreporter portala Radiosarajevo.ba, Novalić je stigao ranije na ročište.

Optuženima Novaliću, Solaku i Hadžiću se na teret stavlja počinjenje krivičnih djela u vezi s nabavkom 100 komada respiratora iz Kine u vrijednosti od 10,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 5,3 miliona eura), te zaštitne opreme u vrijednosti od 2,9 miliona konvertibilnih maraka (1,48 miliona eura) za potrebe borbe protiv korona virusa u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Premijera Federacije BiH Fadila Novalića optužnica tereti za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Novalić se tereti i za pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga, krivotvorenje službene isprave, povredu obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Ministrica finansija u Vladi FBiH Jelka Miličević optužena je za nesavjestan rad u službi.

Nijedno od ovo dvoje visokih funkcionera nakon podizanja optužnice nije ponudilo ostavku na mjesto premijera, odnosno ministra finansija Federacije.

Pročitajte više: Suđenje Novaliću i drugima: Pogledajte dolazak optuženih u Sud BiH

Pratite nas na facebook akter.ba - U Sarajevu danas nastavak suđenja u aferi "Respiratori": Novalić stigao ranije

U Sarajevu danas nastavak suđenja u aferi "Respiratori": Novalić stigao ranije

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori