U Njemačkoj šest puta veća plata nego u BiH

Plate u Njemačkoj

Statistički pokazatelji o prosječnoj plati pokazuju da je u Njemačkoj u odnosu na BiH ta plata šest puta veća ili je pak u Hrvatskoj dvostruko veća od one u BiH.

U Njemačkoj prosječna plata iznosi 2.913 eura, dok je u BiH taj iznos 492 Konvertibilnih maraka. Taj podatak, međutim, nije posve relevantan jer je većina plata ljudi koji odu iz Bosne i Hercegovine mnogo niža nego što to govori prosjek te se tek nakon izvjesnog vremena može govoriti o približavanju tome iznosu, prenosi Večernji list BiH.

Najveću prosječnu platu u Europi ima Luksemburg, nakon koje je Švicarska plaća u iznosu od 4.717 eura, slijedi Danska s 3.562 eura te Norveška s 3.313 eura, a tek nakon tih država je Njemačka u kojoj je prosjek plate 2.913 eura. Poslije tih zemalja slijede Švedska u kojoj je prosječna plata 2.770 eura, Austrija s 2.740, Finska s 2.509 te Francuska s prosječnom platom od 2.411 eura.

I dok se BiH ne može uspoređivati sa zemljama zapadne Europe, sve je više i onih iz okruženja koje ju pretječu po prosjeku plate. Ponajprije se to odnosi na Srbiju koja je do prije dvije godine imala nižu prosječnu platu. Danas srbijanski državljani imaju oko 100 KM veću prosječnu platu od onih iz BiH.

A oko 330 eura u odnosu na Sloveniju niža je prosječna plata u Hrvatskoj i iznosi 965 eura.

Nakon Hrvatske od zemalja bivše Jugoslavije slijedi Srbija u kojoj radnici mjesečno u prosjeku dobivaju 555 eura. Potom slijedi Crna Gora s 527 eura, što je nekih 30 eura u prosjeku više nego što ih u kućnom proračunu mjesečno imaju radnici u BiH. Stanovnici Sjeverne Makedonije prosječno dobivaju 458 eura mjesečno, a Albanija je daleko najlošija. U toj je zemlji prosječna plata 364 eura. (Novi.ba)

Pročitajte više: Holandija i inflacija: Plate i dalje rastu, a mi kupujemo manje za svoj novac

Pratite nas na facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori