Holandija i inflacija: Plate i dalje rastu, a mi kupujemo manje za svoj novac

Holandija

Inflacija u Holandiji
Foto: EPA

Plate su prošlog mjeseca porasle za oko 2,4 posto. To znači da će se prosječno povećanje nastaviti, prema preliminarnim podacima udruženja poslodavaca AWVN. Međutim, zbog visoke inflacije i dalje gubimo dosta kupovne moći.

Sindikati smatraju da bi kompanije stoga trebale brzo napraviti rez. Ali poslodavci i ekonomisti to nazivaju preuranjenim. Očekuju da će inflacija pasti kasnije ove godine.

"Očekujemo dalji rast plata", rekao je portparol AWVN-a. "Ekonomske vijesti su pozitivne, mnoge kompanije dobro posluju i nedostaje kadrova."

Prošle godine prosječno povećanje plata bilo je 2,1 posto. Plate su porasle u posljednje vrijeme, posebno u prehrambenoj industriji, hemiji, maloprodaji, veleprodaji i zdravstvu. Čak i u ugostiteljstvu, sektoru koji je teško pogođen tokom korona krize. Zaposleni će dobiti povećanje plata u naredne dvije godine. Neki zaposleni će ove i naredne godine dobiti povećanje plata za više od 5 posto, dok će drugi dobiti 4 posto više.

Ipak, razlike po sektorima ostaju velike. Sindikati stoga traže mnogo veće povećanje plata od poslodavaca, jer je inflacija sada porasla na 7,6 posto. Potpredsjednik sindikata FNV Zakaria Boufangacha je stoga veoma zabrinut.

"Računi za struju rastu, a namirnice sve skuplje. U međuvremenu, ima dosta sektora i kompanija koje kotiraju na berzi u kojima stvari idu dobro. Nadoknadite ta povećanja cijena, kako bi zaposleni zadržali svoju kupovnu moć."

Inflacija će oslabiti Poslodavci se drže procjene De Nederlandsche Bank (DNB) da će inflacija ove godine iznositi oko 3 posto.

"Inflacija će se izjednačiti, nema razloga za paniku. Moramo pogledati šta je moguće po sektoru ili kompaniji kada su plate u pitanju", navodi AWVN.

Ekonomista ING-a Marcel Klok objašnjava da su dvije trećine inflacije uzrokovane visokim cijenama goriva i energije.

"Očekujemo da će te cijene ostati visoke do kraja zime, a zatim pasti. Dakle, stopa inflacije od 3 posto na godišnjem nivou je realna." Doći će prijelomne tačke 2023 Klok očekuje da će povećanje plata ove godine biti maksimalno 2,7 posto.

"To je niže od inflacije, ali 2023. će doći do prekretnice. Kretanja na tržištu rada, a samim tim i razvoj plata, uvijek zaostaju za ekonomskim rastom. Tako da će od sljedeće godine plate biti veće od inflacije."

Ekonomisti Rabobanke smatraju da će inflacija u 2023. godini iznositi 2,6 posto, a rast plata između 3,3 i 3,5 posto, što će u velikoj mjeri nadoknaditi gubitak kupovne moći. (Izvor: Nu.nl)

Pratite nas na Facebook akter.ba - Holandija i inflacija: Plate i dalje rastu, a mi kupujemo manje za svoj novac

Pročitajte više: Zašto je Holandija tako vjetrovita?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori