U nedjelju se pomjeraju kazaljke na satu: Kako to utiče na čovjekovo zdravlje?

Zanimljivosti

računanje vremena
Ilustracija: Shutterstock

Završava ljetno računanje vremena i počinje zimsko, tokom kojeg će Sunce ranije izlaziti, ali i ranije zalaziti.

Zbog toga će dani imati više svjetla u jutarnjim i manje svjetla u popodnevnim satima.

Trenutno većina evropskih zemalja i skoro cijela Sjeverna Amerika pomiču sat dva puta godišnje, dok se ostatak svijeta odrekao pomicanja sata ili ga čak nikad nisu ni pomicali.

Kada zimi vratimo sat unazad, spavamo jedan sat duže nego ljeti. Međutim, nakon pomicanja kazaljki možemo očekivati i kraći dan.

Kada moramo pomaknuti sat? Stoga u nedjelju treba pomaknuti kazaljku na satu jedan sat unazad, tačnije u 3 sata ujutro na 2 sata.

Iako je Evropska komisija prije nekoliko godina predložila da se ukine sezonsko pomicanje sata, države članice o tome se još nisu dogovorile.

Istraživanja stručnjaka potvrdila su kako pomicanje sata donosi fizičke i psihičke tegobe kod mnogih. Uz smanjenu koncentraciju, stres, otežano pamćenje i izraziti umor te pospanost, mnogi će se suočiti sa smanjenom radnom učinkovitošću. Usto, promjene u ritmu spavanja vode do opće neravnoteže.

Ideju o ljetnom računanju vremena 1784. je prvi predložio izumitelj, naučnik, a kasnije i predsjednik SAD-a Benjamin Franklin.

U EU postoje tri vremenske zone, ako se ne računaju prekomorski teritoriji država članica izvan evropskog kontinenta. Najveća je ona srednjoevropska zona od Poljske do Španije. Ako bi se prihvatilo trajno ljetno računanje vremena, na zapadu i sjeverozapadu kontinenta bi se zimi razdanilo tek tokom kasnijeg prijepodneva.

Pročitajte više: Hoće li se pomjeranje kazaljki na satu odgoditi kako bi uštedjeli struju?

Pratite nas na Facebook akter.ba - U nedjelju se pomjeraju kazaljke na satu: Kako to utiče na čovjekovo zdravlje?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori