U Hrvatskoj se pojavila neugodna bolest – simptomi jako slični COVID-u

Nova bolest

U čavjanskom naselju, mjestu pored Rijeke u Hrvatskoj, na području na kojem se nalaze tri tora s kozama i ovcama, još krajem februara pojavila se neugodna bolest

Na području naselja Mavrinci, u općini Čavle, pojavila se Q groznica. Riječ je o bolesti koju karakterizira izrazito visoka temperatura, jaka glavobolja, kašalj i upala pluća.

S obzirom na to da su simptomi slični COVID-u, gripi i sezonskim virozama te da ovu bolest ne pamte na ovom području, o njoj su obaviješteni liječnici opće prakse.

U dopisu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije upućenom na adresu Općine Čavle piše kako je otkriveno sedam slučajeva, prvi je pacijent obolio krajem februara ove godine.

"Oboljeli imaju opće i respiratorne simptome, obrađeni su kod obiteljskih ljekara, a kod nekih je utvrđena atipična upala pluća. Epidemiološki odjel NZZJZ PGŽ-a posumnjao je na bolest Q groznica, osobito nakon saznanja da je u blizini ulice smješten tor s kozama i ovcama", piše Novi list.

Predloženo je testiranje oboljelih te je kod testiranih utvrđena Q groznica, sa sigurnošću kod sedam osoba, a broj oboljelih je i veći, najmanje dvadeset.

Učinjen je epidemiološki uvid u sastavu epidemiologa, sanitarnog inženjera i terenskog veterinara te su obiđena tri tora na tom području. Utvrđeno je kako je jedan tor na stotinjak metara udaljenosti od naselja, a drugi petstotinjak metara udaljenosti.

Bitna napomena je da se bolest prenosi zrakom, udisanjem čestica, i ne prenosi se s čovjeka na čovjeka. Zbog navedenog, iz Općine Čavle pozivaju mještane na pojačanu higijenu i izbjegavanje šetnji u blizini šume gdje se nalazi stado ovaca.

"Ukoliko prepoznate navedene simptome, obavezno se javite vašem obiteljskom liječniku radi dodatnog testiranja, jer se bolest uspješno liječi antibioticima", poručuju u Općini Čavle. (Radio Sarajevo)

Pročitajte više: Mirjana Karanović zbog COVID-a smještena u bolnicu

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori