U HNK-u sve bolja epidemiološka situacija, pet dana nema novozaraženih

U HNK-u sve bolja epidemiološka situacija, pet dana nema novozaraženih
Foto: akter.ba

Epidemiološka situacija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u posljednjih par sedmica sve je bolja. Zadnjih pet dana zaredom u tom kantonu nema novozaraženih koronavirusom, kazao je glasnogovornik kantonalnog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Pero Pavlović.

Po njegovim riječima, na sve bolju epidemiološku situaciju uticalo je više razloga, poput toplijeg vremena, odgovornog ponašanja većine građana, te procesa vakcinisanja.

- Kolikog god proces vakcinisanja u našoj državi ne ide na najbolji mogući način, sretna je okolnost da se ta imunizacija korektno i kvalitetno događa u zemljama u okruženju. Tako da oni ljudi koji dolaze iz regije u naš kanton, u našu državu, nisu više prijenosnici virusa pa je moguće, i to jedan od razloga što danas imamo dosta dobru situaciju u kantonu - kazao je Pavlović.  

Kad su u pitanju preventivne mjere, smatra kako veliki dio građana poštuje mjere, napomenuvši kako nadležna inspekcijska tijela vrše nadzor i provedbu mjera koje su u ovom trenutku na snazi.

Upitan hoće li doći do ublažavanja nekih mjere koje su trenutno na snazi, Pavlović je kazao kako će o tome odlučiti Vlada FBiH te podsjetio građane na još neke mjere kao što je zabrana okupljanja više od 50 osoba u zatvorenom i više od 100 na otvorenom prostoru.

- Mi vjerujemo s obzirom na to da imamo dobru situaciju, da bi mogla ovog ili sljedeće sedmice ići i preporuka prema Vladi FBiH da još dodatno relaksira mjere koje su sada na snazi - kazao je glasnogovornik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK-a.

Pozvao je građane da poštuju mjere jer, kako kaže, samo zajedničko odgovorno ponašanje može dovesti do ublažavanja mjera i zadržavanja dobre epidemiološke situacije.

 U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar u petak, subotu i nedjelju testirano je 484 uzoraka, a i Hercegovačko-neretvanskom kantonu nije bilo pozitivnih.

Pratite nas na facebook akter.ba

HNK

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori