U Hercegovini bolnički kapaciteti prebukirani, škole prelaze na online nastavu

MJERE U HERCEGOVINI

U Hercegovini bolnički kapaciteti prebukirani, škole prelaze na online nastavu
Foto: G. Š./Klix.ba

Zbog pogoršanog epidemiološkog stanja u Hercegovini se vrtoglavo pune bolnički kapaciteti. Zbog velikih izostanaka učenika i nastavnog osoblja škole prelaze na online nastavu, dok se uvođenje restriktivnijih mjera ne razmatra.

Pero Pavlović, glasnogovornik Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi HNK, rekao je da škole slijede odluku Ministarstva prosvjete HNK. I to po preporuci Kriznog štaba o produženju škola.

"Ministarstvo obrazovanja je u dogovoru s direktorima škola usvojilo preporuku da svaka škola zajedno s Kriznim štabom lokalne samouprave u kojoj je smještana prosudi kako i na koji način će izvoditi nastavu. Jedna škola u Čitluku je donijela odluku i već prešla na online nastavu. Škole u Općini Prozor-Rama su također imale sastanak njihovog Kriznog štaba i škole te donijeli odluku da od ponedjeljka izvodite online nastavu", kaže Pavlović za Klix.ba.

Da li će još neke škole uskoro preći na online nastavu, kaže on, stvar je njihove procjene.

„Krizni štab Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi HNK dao je preporuku. Ministarstvo prosvjete je u dogovoru s ravnateljima obrazovnih ustanova prepustilo školama koje imaju svoje operativne timove i krizne štabove u školama. I opštine ili gradovi da donose takve odluke“, pojasnio je Pavlović.

On napominje da škole obavještavaju resorno ministarstvo o odlukama o promjeni načina nastave. Također imaju mogućnost da organizuju procjene koje su najbolje u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Što se tiče općih epidemioloških preporuka i uvođenja ograničenja Krizni stožer HNK usklađuje ih s onima na federalnom nivou.

“U ovom trenutku nije se razmišljalo o uvođenju nekih rigoroznijih mjera. Jer imamo mogućnost da donesemo samo rigoroznije mjere od onih koje su na snazi”, rekao je Pavlović.

Ističe da Krizni štab HNK poziva građane da poštuju mjere koje su na snazi. Jer mogu bar donekle usporiti širenje korona virusa, a u ponoć opterećeni zdravstveni sistem može malo odahnuti. .

Dana 14. januara na Odjelu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar testirano je 1148 uzoraka, od čega je 338 osoba pozitivno na virus korona u HNK. Od toga je 214 soba iz Mostara, 31 iz Čapljine, 58 iz Čitluka, 5 iz Jablanice, 10 iz Stoca, 2 iz Ravnog i 18 iz Konjica.

U HNK na snazi je 3.096 rješenja o samoizolaciji kantonalnih i općinskih inspektora.

Dramatičan je porast Covid pozitivnih osoba u Zapadnohercegovačkom kantonu. U protekla 24 sata zaključeno 15. januara u popodnevnim satima zabilježeno 219 osoba pozitivnih na korona virus, od čega 97 iz Ljubuškog, 93 iz Širokog Brijega, 16 iz Posušja, i 13 iz Gruda.

Prema posljednjim podacima, u mostarskoj bolnici Covid liječi se 125 pacijenata, od kojih je 18 na respiratoru, a ljekari pozivaju građane da se svakodnevno cijepe, što je jedini pravi način kontrole korona virusa.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori