Austrijska stranka Zelenih poziva EU da slijedi primjer SAD u vezi sankcija

Austrijska Zelena stranka pozvala je na "dosljednu akciju za zaštitu jedinstva Bosne i Hercegovine". I na uvođenje sankcija protiv prijetnji integritetu zemlje, kao što su nedavno učinile Sjedinjene Američke Države.

“Srpski nacionalisti očigledno rade na razbijanju Bosne i Hercegovine. Ovakvi planovi o podjeli zemlje bili su povod za krvavi rat prije 30 godina.

"Ako Evropa sada zažmiri pred ovim opasnim razvojem događaja koji se dešava na našim vratima, rizikujemo grubo buđenje". Upozorava glasnogovornica Green Foreign Policy-a Ewa Ernst-Dziedžić na veće secesionističke tendencije u entitetu Republika Srpska u BiH koje promovira član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Prema austrijskom distributeru multimedijalnih informacija za štampu APA-OTS.

Ovaj poslanik u austrijskom parlamentu stoga poziva na "dosljedno djelovanje u zaštiti jedinstva Bosne i Hercegovine". Kao i od strane EU i Ministarstva vanjskih poslova Austrije.

“Postoji hitna potreba za jasnim crvenim linijama za nacionalističke zapaljivače. Evropska unija bi stoga – kao što to čine SAD – trebala brzo odrediti konkretne opcije djelovanja, uključujući restriktivne mjere, kako bi mogla na odgovarajući način reagovati u slučaju daljnje prijetnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Ako to nije moguće zajedno u okviru EU, jer pojedine zemlje poput Mađarske ili Slovenije podržavaju Dodikove planove razlaza, moramo razgovarati o odgovarajućim posljedicama u koordinaciji sa drugim evropskim državama istomišljenika,” izjavila je ona.

Bedrana Ribo, austrijska stranke Zelenih, koja je rođena u BiH, ocijenila je da su događaji u posljednjih nekoliko sedmica “veoma zabrinjavajući” te da je zemlja u najvećoj političkoj krizi od kraja rata. Izrazila je zabrinutost jer se riječ rat iznova pojavljuje u medijskim izvještajima.

"Rane rata, koji je bio prije samo 30 godina, daleko su od zacjeljivanja. Još jedan rat je posljednje što ljudi u BiH žele ili trebaju. Država neće moći prebroditi ovu krizu bez pomoći izvana", naglašava Ribo. Koji je i predsjedavajući poslaničke grupe prijateljstva Austrija-Bosna i Hercegovina.

"Nakon što su Sjedinjene Države to već učinile, krajnje je vrijeme da EU zauzme jasan stav. EU ne može sebi priuštiti da samo sa zabrinutošću gleda koliko su opasne nacionalističke aktivnosti. Vidim i da Austrija ovdje ima posebnu odgovornost.

Austrija i Bosna i Hercegovina su snažno povezane ne samo geografskom blizinom, već i istorijskim i porodičnim vezama. "Nemiri u regionu bi se jasno osjetili u Austriji, i to ne samo zbog bliskih ekonomskih veza između naše dvije zemlje", rekla je ona.

Pratite nas na Facebook-u

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori