Ispravka: Vlada FBiH ipak izdala samo preporuke kantonima o uvođenju VTP pravila

Preporuka

Kriznim štabovima kantonalnih ministarstva zdravstva preporučeno je uvođenje restriktivnih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu

Vlada FBiH je donijela zaključak kojim je preporučila vladama kantona da u skladu sa epidemiološkom situacijom u kantonima uvode VTP pravilo, prenosi "BHRT".

Podsjećamo, 19.12. 2021. je prenesena vijest sa portala "BHRT" u kojem se navodi kako se u Federaciji Bosne i Hercegovine uvode nove mjere, te da je pravilo VTP (Vakcinisan, testiran, prebolio) obavezno, što nije tačno.

Prenesena je i izjava pomoćnice federalnog ministra zdravstva Marine Bere iz prošlog mjeseca u kojoj kaže: 

- To je već postala praksa u drugim zemljama, a mi imamo dovoljno vakcina da broj vakciniranih možemo u kratkom roku povećati.

U tekstu koji smo uradili 19. decembra 2021 godine prenijeli smo neprovjerenu informaciju.

Dematiramo sve sadržaje koje za izvor ove informacije koriste izjavu pomoćnice ministra zdravstva Marine Bare datu na prije mjesec dana u potpuno drugom kontekstu.

Iz navedenih činjenica se zaključuje da se nikakve nove mjere od sutra ne uvode u Federaciji BiH, te da prema važećim mjerama u FBiH uvođenje VPT pravila nije obaveza, nego preporukama kantonalnim vladama.

Tekst iznad izvučen je iz izvornog članka raskrinkavanje.ba (LINK)

Pročitajte više: Dozvoljen doček Nove godine u kafićima u Sarajevu, ali uz obaveznu VPT potvrdu

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)