Dozvoljen doček Nove godine u kafićima u Sarajevu, ali uz obaveznu VPT potvrdu

Novogodišnje proslave

Dozvoljen doček Nove godine u kafićima u Sarajevu, ali uz obaveznu VPT potvrdu
Foto: Oslobođenje

Na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, Vlada KS je dopustila organizovanje dočeka Nove godine u zatvorenim prostorijama ugostiteljskih objekata na području Kantona, uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

"Svi gosti ovih objekata će morati imati jednu od tzv. VPT (vakcinisan/prebolio/testiran) potvrda, a to su: potvrda o izvršenoj vakcinaciji, negativan antigenski ili PCR test koji nije stariji od 48 sati, ili potvrda o prebolovanoj infekciji u posljednjih šest mjeseci", rečeno je iz Vlade KS.

Morat će se poštivati i obavezni razmak između gostiju (jedna osoba na sedam metara kvadratnih), navedeno je u zaključku.

"Za provođenje ovih mjera bit će odgovoran organizator. U protivnom, smatrat će se da organizator krši mjere nadležnih organa i postupit će se po članu 71.a Zakona o inspekcijama KS", navedeno je također.

Jednu od navedenih VPT potvrda, obavezne su posjedovati i osobe koje koriste usluge smještaja za kraći boravak u Kantonu Sarajevo.

Određeno je da na skijalištima "Bjelašnica" i "Igman" nije potrebno imati jednu od VPT potvrda, ali će na ovim lokalitetima biti pojačan nadzor poštivanja preporuka/higijensko-epidemioloških mjera Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

"Ako se inspekcijskim nadzorom utvrdi ponavljanje njihovog kršenja na skijalištima, uvest se primjena VTP potvrda", navodi se u zaključku.

Ranije je gradsko vijeće odlučilo da neće organizovati javni doček nove godine u Sarajevu zbog mogućnosti pogoršanja epidemiološke situacije. Stoga će Sarajlijama biti sužen izbor za proslavu novogodišnje noći.

Epidemiološke mjere također doprinose tom sužavanju izbora s obzirom na to da će one uveliko, kao i prošle godine, natjerati građane da novu godinu dočekaju u intimnijoj atmosferi.

Pročitajte više: Sarajevo u susret prazniku: Gradom se zavijorile zastave uoči Dana državnosti BiH

Pratite nas na Facebook akter.ba - Dozvoljen doček Nove godine u kafićima u Sarajevu, ali uz obaveznu VPT potvrdu

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)