Turisti su potrebni Bosni i Hercegovini

turizam u bih
Turizam u BiH

Da li će turizam u BiH doživjeti totalni krah ovisi o Vijeću ministara BiH.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine sutra bi trebalo ponovno raspravljati o olakšicama za ulazak stranaca u BiH. Od sutrašnjih zaključaka ovisi da li će BiH biti turistički posjećena kao i predhodnih godina, ili će turisti BiH zaobilaziti u širokom luku. Na sjednici će se raspravljati o tri prijedloga. Turizam i olakšice za ulazak stranaca u BiH uz priznavanje potvrda o vakcinaciji i uz brzi antigen test, viznom režimu za Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku i Kraljevinu Saudijsku Arabiju. Raspravljati će se i o prijedlogu predsjedavajućeg Zorana Tegeltije, da se za još jednu godinu produži preferencijalni tretman domaćih kompanija u javnim nabavkama.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković istakla je da se na pomenutoj sjednici odlučuje o nizu pitanja čije će posljedice osjetiti direktno građani BiH, te da je sutrašnja sjednica mnogo važna.

"Nema niti jednog razumnog argumenta zašto BiH ne bi usvajanjem ove odluke pomogla ekonomski oporavak turističkog sektora, tim prije što su je podržale sve relevantne institucije i od nas je traže turististički radnici iz cijele države", tvrdi ministrica Turković.

U slučaju da odluka ne bude usvojena, ističe Turković, štete će biti milionske, a posljedice katastrofalne po turistički sektor.

"Javnost mora znati da se posljednjih sedmica blokadama i ucjenama pokušava nametnuti politička igra 'ja tebi, ti meni', po cijenu koju bi platili građani Bosne i Hercegovine. Odbijam biti dio takvog načina rada i pozivam sve ministre da rade u interesu cijele države i svih građana, a ne samo partikularnih, ličnih, i stranačkih interesa."

Poručila je članovima Vijeća ministara da ne drže kao taoce hiljade turističkih radnika iz cijele države, zbog pregovora oko Izbornog zakona jer bilo kakva trgovina u tom smislu "neće donijeti rezultate", i dodala, da ovo nije pitanje nikakvih vitalnih nacionalnih interesa već osnovni interes građana BiH".

"Pozivam svoje kolege da sutra usvojimo sve tri odluke u paketu i tako učinimo ono što građani od nas traže - pomognemo ekonomiju i oporavak od posljedica pandemije te pokažemo spremnost da zajednički radimo u interesu svih građana", zaključila je ministrica Turković.

Više informacija: Panonska jezera spremna za ljetnu sezonu (VIDEO)

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori