Turistima iz Saudijske Arabije tokom ljetne sezone uskoro neće trebati viza za BiH

Turistima iz Saudijske Arabije tokom ljetne sezone uskoro neće trebati viza za BiH
Turistima iz Saudijske Arabije tokom ljetne sezone uskoro neće trebati viza za BiH

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković pokrenula je inicijativu za olakšavanje viznog režima za državljane Kraljevine Saudijske Arabije tokom turističke sezone, saznaje Klix.ba.

Prema određenim informacijama, ova odluka mogla bi biti donesena na narednoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Time bi se otvorila vrata brojnim turistima iz Saudijske Arabije, koji imaju namjeru posjetiti Bosnu i Hercegovinu.

U posljednjih nekoliko godina povećan je interes državljana ove države za dolazak u turističke, ali i u poslovne svrhe u Bosnu i Hercegovinu.

Zbog toga je Vijeću ministara predloženo da liberalizira vizni režim za ovu državu. Posebno to treba učiniti u ljetnom periodu, kada je interesovanje stanovnika Saudijske Arabije za BiH i najveće.

Ova odluka, osim što će sigurno doprinijeti razvoju odnosa dviju država, predstavljat će i ekonomsku injekciju bh. privredi. Također, od velikog značaja biće i turističkom sektoru koji je naročito pogođen posljedicama pandemije koronavirusa.

S obzirom na to da dolazak turista u Bosnu i Hercegovinu prate i druge aktivnosti, za očekivati je da će ovakva odluka doprinijeti razvoju i drugih privrednih sektora. Oni će sigurno imati korist od većeg dolaska turista iz Saudijske Arabije u BiH.

Hiljade državljana Saudijske Arabije svake godine posjeti Bosnu i Hercegovinu. Posjete uključuju i turiste, ali i poslovne ljude koji su uključeni u brojne projekte u Sarajevu, ali i drugim gradovima.

Do sada se naša država pokazala kao glavno turističko odredište za zemlje poput Saudijske Arabije, a državljani ove zemlje istakli su kako je BiH idealno turističko odredište zbog vremenskih prilika, prijateljske atmosfere, pristupačnih cijena te brojnih prirodnih ljepota koje se i ne mogu vidjeti na području Zaljeva.

Pročitaj više: Bisera Turković uputila instrukciju DKP-ima BiH: Kako se odnositi prema “non-paperu”

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori