Turistički sektor u BiH doživjet će totalni krah u predstojećoj sezoni

Turizam u BiH će doživjeti totalni krah
Vijeće ministara nije podržalo prijedlog da se dopusti ulazak strancima uz potvrde o vakcinisanju, preboljenju covida-19 ili negativni brzi antigenski test.

Unatoč apelima turističkog sektora i obećanja Vlade Kantona Sarajevo, da će izdvojiti 880.000 KM za refundiranje prihoda od viza, ministri HDZ-a u Vijeću ministara, danas nisu podržali prijedlog o viznim olakšicama za turiste iz Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i Saudijske Arabije.

Svi stranci koji su planirali posjetiti našu zemlju, bez obzira što su vakcinisani ili prebolovali Covid -19, i dalje će morati imati negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Našim susjedima iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore nije potreban PCR test.

"Propuštena je historijska šansa da ublažimo negativne posljedice pandemije koronavirusa na turistički sektor. Odgovornost za milionske štete je na ministrima koji su se usprotivili prijedlogu za olakšavanje viznog režima za Saudijsku Arabiju, koji je naišao na podršku iz cijele BiH. Ne mogu pronaći nikakvo opravdanje za ovakav čin, ali ovo je možda najbolji odgovor na pitanje zbog čega Bosna i Hercegovina ne napreduje brže i zbog čega je još toliko izazova pred nama", rekla je ministrica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković.

Ministrica je najavila, da će Ministarstvo vanjskih poslova BiH iznaći drugačije mogućnosti kojima bi ubrzalo ili olakšalo izdavanje viza za turiste koji žele doći u BiH kako bi spasili što se spasiti može.

"Spremni smo hitno kadrovski ojačati ambasade, te pronaći i druge modalitete u skladu sa zakonom, ali ne možemo se oteti dojmu da je nekome cilj bio da se onemogući ekonomski oporavak BiH", kazala je ministrica Turković.

Ulice bh. gradova će ostati prazne i ove sezone!

Pratite nas na facebook akter.ba - Turistički sektor u BiH doživjet će totalni krah u predstojećoj sezoni

Pročitajte više: Turisti su potrebni Bosni i Hercegovini

Urednik: E.M.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori