Tulipani: Glasnici proljeća svojim će veselim bojama osvježiti svaki prostor

Svi mi želimo podići raspoloženje svijetlim bojama i zelenilom. Želimo ukrasiti svoj dom raznim cvjetnim aranžmanima, kako bismo stvoriti ugodnu atmosferu. Tulipani su sjajan izbor. Prekrasan cvijet sa divnim prirodnim bojama osvježit će svaki prostor.

Danas imam odlične savjete o njezi izrezanih tulipana!

Tulipani u rano proljeće mogu trajati dvije sedmice uz malo praktične brige. Uz samo nekoliko savjeta tulipane možete održavati ljepšima duže nego što mislite !!!

Foto: Pexels - Bianca Debisko

Tulipani mogu trajati jako dugo kada se o njima pravilno brine, a danas dijelimo savjete kako tulipane održavati svježima.

Tokom razdoblja u historiji nazvanog "manija tulipana" oko 1637. godine prodavala se jedna lukovica tulipana za 10 puta veću godišnju platu vještog majstora. Danas, baš kao i nekada, i dalje fascinira nevjerojatnom ljepotom i raznovrsnošću sorti. Mnogi pogrešno vjeruju da ovaj glasnik proljeća dolazi iz Nizozemske. Zapravo je u Europu stigao u 16. vijeku iz Turske, a od tamo iz Irana, gdje se smatrao simbolom mira i sklada.

Kada kupujete tulipane, kupite svežnjeve koji još nisu potpuno otvoreni. Zapravo, odaberite tulipane koji su dobro zatvoreni! Jednom kada se otvore, imaju ograničen život u vazama.

Na gornjoj slici prikazani su tulipani koje sam kupio i bili čvrsto zatvoreni. Izgledaju tako graciozno prebačeni preko bijelog vrča! Sljedeće jutro stajali su uspravno!

Također sam čuo da sam stavio nekoliko kockica leda u vodu da se tulipani ne otvore. Ako probate, javite mi kako to funkcionira?

VODA

Pazimo na izrezane tulipane dajući im puno tekućine! Cvjetovi su žedni!

Dodajte hladnu vodu u vazu i napunite je 3/4 puta prema gore. Umiješajte hranu za cvijeće i potpuno otopite hranu.

Morat ćete promijeniti vodu u vazi barem svaki drugi dan. Voda od tulipana može postati malo ljigava i napuniti se bakterijama. Promjena vode održat će ih zdravima i produžit će im život. Također, ako izgleda da vaza izgleda malo obezbojena ili ako je na njoj nešto ostalo kad se voda isprazni, operite je prije zamjene nove vode.

REZANJE

Prije stavljanja u vazu stavite stabljike s vanjske strane vaze, kako biste utvrdili koliko bi trebale biti visoke. Obrežite svaku stabljiku na tom mjestu pod uglom od 45 stepeni. Kad mijenjate vodu svaki drugi dan, dodajte svojim stabljikama još jedan centimetar. Rezanjem pod uglom stvara se efekt slame i cvijet može lako popiti vodu. Uklonite i lišće ispod vodene linije.

SVJETLO

Izbjegavajte stavljanje na direktno sunčevo svjetlo ili u blizinu vrućine. Tulipani će rasti prema sunčevoj svjetlosti i pri tome se mogu malo saviti. Dobro im je na indirektnoj sunčevoj svjetlosti

VAZA

Kada odabirete vazu za svoje tulipane, odaberite visoku. Idite s vazom koja je najmanje upola veća od stabljika cvijeta. Dok smanjujete tulipane, s vremenom možete ići s kraćom vazom. Prije nego što rasporedite svoje tulipane, prije upotrebe dobro operite vazu kako biste uklonili bakterije. Pazite da se sapun ispere iz vaze.

MJESTO

Briga o izrezanim tulipanima sastoji se u tome kako znati gdje ih staviti kako bi uspjevali!

Postavite aranžmane na područje vašeg doma bez propuha. Odmaknite ih od grijača, klima uređaja, prozora ili peći.

OSTALO

Ono što će pomoći vašim tulipanima kad počnu postajati pomalo klonuli je zabosti iglu ili čačkalicu kroz grlo (na samom vrhu stabljike) tulipana čineći malu rupu. To oslobađa zrak koji se zarobi u stabljici i omogućuava upijanje vode u cvijet. A često će vam to pomoći da oživite svoje lijepe tulipane. Također, tulipani nastavljaju rasti čak i kad se režu.

Pročitajte više: Biljke i zelenilo: Osvježite svoj prostor i saznajte sve prednosti

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori