Trump bijesan na stručnjake iz Covid-a koji su ga kritizirali

© Andrew CABALLERO-REYNOLDS
© Andrew CABALLERO-REYNOLDS

Bivši američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je nasrnuo na dvije vodeće ličnosti zemlje u borbi za koronavirus nakon što su kritizirali njegovo postupanje s pandemijom.

U ljutitoj izjavi Trump je Anthonyja Faucija i Deborah Birx opisao kao "dva samopromotora koja pokušavaju izmisliti historiju kako bi prikrili svoje loše instinkte i neispravne preporuke, koje sam na sreću gotovo uvijek poništio."

Trump je optužio Faucija, koji vodi Nacionalni institut za alergiju i zarazne bolesti, za pokušaj da preuzme zasluge za razvoj cjepiva i da "pomiče matične stanice kako bi izgledao što bolje".

Bivši predsjednik dodao je da je Birx, koji mu je bio koordinator radne grupe za koronavirus, "dokazani lažljivac s vrlo malo kredibiliteta".

Gorki ispad uslijedio je nakon što je Fauci rekao CNN-u koliko je bio šokiran kad je Trump prošlog travnja pozvao države da se "oslobode" dok su stručnjaci molili Amerikance da poštuju naredbe o gašenju.

Birx je u intervjuu rekla da je - dok je radila u Bijeloj kući - primila "vrlo neugodan" telefonski poziv od Trumpa nakon što je javno progovorila o brzom širenju Covid-19.

Također je rekla da "savezna vlada nije pružila dosljedne poruke američkom narodu i to je greška broj jedan."

Intervjui s Faucijem i Birxom bili su dio CNN-ovog dokumentarca o pandemiji.

Birx se povukla nakon modrica u Bijeloj kući koje su ocrnile njezinu nekadašnju zvjezdanu reputaciju.

Fauci (80) sada je glavni savjetnik za pandemiju Bijele kuće pri predsjedniku Joeu Bidenu nakon Trumpovog poraza na izborima.

"Doktor Fauci i dr. Birx kretali su se previše sporo, i da je bilo do njih, trenutno bismo bili zaključani u svojim podrumima jer je naša zemlja patila od financijske depresije", rekao je Trump.

Također je napao Faucijevu sposobnost bacanja bejzbol lopte, opisao ga je kao "kralja japanki" i rekao "Birx je bio užasan medicinski savjetnik, zbog čega sam rijetko slijedio njezin savjet."

Trump, koji ima naviku snažnih kontranapada na bilo koju kritiku, držao se relativno niskog profila otkako je napustio Bijelu kuću i preselio se u svoje odmaralište Mar-a-Lago na Floridi.

Za vrijeme Trumpa, broj smrtnih slučajeva Covid-19 u Sjedinjenim Državama popeo se na daleko najveći danak na svijetu jer se odupirao maskama za lice, isključenjima i drugim mjerama za suzbijanje pandemije.

Biden je ubrzao distribuciju cjepiva, ali je također upozorio da pandemija, koja je ubila 549 000 ljudi u SAD-u, ostaje glavna prijetnja jer podaci pokazuju još jedan potencijalni porast infekcija.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)