Najgledaniji film na Netflixu: Židovi, muslimani, crnci i ostale woke draži

Film

U režiji Kenya Barrisa, "You People" je nova komedija koja govori o tome što se događa kada se dvoje milenijalaca iz LA-a iz različitih kultura zaljube i suoče s najvećim testom veze - susretom s roditeljima.

Ljudska prava, prava manjina, uvažavanje različitosti, inkluzija… Zamislite (a ne trebate puno razmišljati) trotoar na kojem je staza za bicikle i role, pa parking za osobe s invaliditetom i osam kanti za razvrstavanje otpada (papir, baterije, plastika, staklo, teksti…). Na tom mjestu je poprilična gužva, a prostor vrlo sužen za osobu koja se ne kreće na točkovima i nije krenula baciti smeće.

Agenda koja se grčevito bori da olakša život onima koji su na bilo koji način različiti, ostavlja vrlo malo prostora za one koji samo žele iskoristiti površinu trotoara za dolazak na svoje odredište. Svi imaju prava, a zapravo niko od toga svega uglavnom nema ništa. Tako je otprilike i s filmovima danas. Sve je manje priča koje nisu prekrcane lekcijama o tome kako je lijepo što nas ima svakavih i sa svakakvim sklonostima i to ide do te mjere da je woke kultura uspjela ući i u Tolkienov svijet (Amazonove "Prstenove moći").

Na prvom mjestu gledanosti na Netflixu trenutno se nalazi film "You People" koji donosi priču o Jevreju i Afroamerikanki muslimanki, koji se zaljubljuju u Los Angelesu.

Komedija je neka vrsta moderne verzije “Meet the Parents” (ili još bolja usporedba bila bi s filmom “Pogodi ko dolazi na večeru”) i predstavlja Eddieja Murphyja u ulozi konzervativnog oca, opterećenog rasnim pitanjima. On je do te mjere indokriniran da se u filmu prvi put pojavljuje noseći majcu na kojoj piše da je američki tamnoputi aktivist FRED HAMPTON UBIJEN.

Crnac otkriva Ameriku

Priča se fokusira na Ezru (Jonah Hill), 35-godišnjaka koji se pokušava probiti u korporativnom svijetu, iako bi radije nastavio sa svojim podcastom koji s kolegicom Mo (Sam Jay) vodi na temu “crnačkih pitanja”. Sve se mijenja kada zamijeni Uberovo vozilo i tako slučajno upozna crnkinju Amiru Mohammed (Lauren London). Ubrzo se zaljubljuju jedno u drugo, ali niti jedno od njih prije nije bilo u međurasnoj vezi. A kada dođe vrijeme da konačno upoznaju svoje roditelje, suočeni su sa stvarnošću Amerike, i to onom koju ne viđamo na reklamama i u studiju kod Oprah.

Ezrina majka Shelley (Julia Louis-Dreyfus) i otac Arnold (David Duchovny) šeprtljavo se prave da su liberalni i da ih veza njihovog sina Židova s muslimankom posebno ne uznemirava. Tata operira nekim crnačkim imenima iz svijeta rapa i trudi se ostaviti utisak, za razliku od vidno uzrujanih Akbara Muhammed (Eddie Murphy) i Fatime (Nia Long), koji su zbog vezi svoje kćeri sa Jevrejem na rubu očaja…

"You People" gledatelje upućuje samo na jednu riječ. To je moderna fraza cringe koja bi ponajbolje objasnila ovu komediju kojoj nije cilj da se ljudi zabave, već da se u velikoj mjeri osjećaju neprijatno.

Ima tu previše svega. Brbljanja, usiljenih šala na prvu loptu, boja i product placementa (Nike sportska obuća i odjeća iskaču u svakom drugom kadru). Ako mislite da se teme poput ropstva, Baracka Obame i holokausta nisu načele u ovoj komediji - griješite.

Film na IMDB-ju ima poražavajuću ocjenu 5,6, nekima je zabavan, a ima onih koji odustanu od gledanja već na petoj minuti filma. Oni maliciozni među nama bi rekla da mu je i 5 previše. S druge strane, tu je i podosta glumačkih tipskih uloga. Ako ste vidjeli jednu ulogu Jonaha Hilla ili Eddieja Murphyja, kao da ste ih sve vidjeli. Zvijezda "Seinfelda" Julia Louis Dreyfus je zapravo "ukrala" show.

“You People” je tako koncipiran da zapravo nema spojlanja kraja. Ljubav će, naravno, pobijediti, a mladi par prevazići sve izazove. Možda bi nas šale o Romeu i Juliji iz Los Angelesa mogle nečemu podučiti da nisu naprosto tako loše. "You people" je, što bi se reklo kod nas, film rađen "po ključu" i dobar je samo kao primjer da se ponovo ukaže na činjenicu da sve što je popularno nužno ne mora biti i kvalitetno.

Pročitajte i ovo: Loše vijesti za korisnike: Netflix ukida gomilu filmova i serija ovaj mjesec

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)