Jabuke, banane i mlijeko: Jedete ih u POGREŠNO vrijeme i zbog toga vam UGROŽAVAJU zdravlje!

Zdravlje

Mlijeko opušta tijelo i omogućava ćelijama da efikasno apsorbuju hranljive materije - ali samo ako ga pijete u određeno vrijeme..

Svaka namirnica ima svoje vrijeme konzumiranja, ukoliko ih uzimate u pogrešno vrijeme mogu škoditi vašem zdravlje na više načina. Na primjer, ako jedete bananu uveče povećavate rizik od prehlade, dok konzumiranje šećera može doovesti do pojave viška kilograma.

Mlijeko

Najbolje vrijme za uzimanje mlijeka je noću, a ne danju,tvrde stručnjaci. Mijleku je potrebno više vremena da se svari, zato je bolje piti ga noću. Opušta tijelo i omogućava ćelijama da efikasno apsorbuju hranljive materije, dok se odmarate.

Pirinač

Danju je jesti ga danju, savršen a namirnica za ručak. Metabolizam je brži nego noću, tako da vam ostavlja dovoljno vremena da iskoristite ugljene hidrate. Noću pirinač izaziva nadutost, zbog velike količine skroba. Takođe može dovesti i do gojaznosti.

Kiselo mlijeko

Kada se jede u toku dana, pospješuje varenje, i umiruje probavni sistem. ima dejstvo kao probiotik i pozitivno djeluje na crijevnu floru. Ukoliko ga jedete noću, može prouzrokovati kašalj.

Šećer

Sladoledi , čokolade i ostali proizvodi koji sadrže veće količine šećera, treba konzumirati ujutru. U to vrijeme smo najaktivnij i tijelo je u stanju da “sagori” velike količine šećera. Noću je fizička aktivnost smanjena i može doći do nagomilavanja masnih naslaga.

Pasulj i mahunarke

Najbolji efekat imaju ako se noću koriste jer su bogate vlaknima, pomažu varenje i smanjuju nivo holesterola. Nije preporučljivo jesti isočiva i pasulj ujutru ili tokom dana , tada povećavaju apetit i možetete više jesti tokom dana.

Banana

Puna je vlakana i pomaže proces varenja i umiruje gorušicu. Njihovim konzumiranjem povećava se nivo energije u toku dana. Trebalo bi je jesti prije treninga ili izlaganja nekom većem naporu. Kako je bogata magnezijumom, može izazvati stomačne tegobe ako se uzima noću na prazan stomak.

Jabuke

Ovo voće je bogato pektinom, a naročito kora. Pektin blagotvorno djeluje na crijeva i sprečava zatvor. Kako sadrži organske kiseline, ako se uzima noću može povećati nivo kiseline.

Pročitajte više: Kratak san ugrožava zdravlje za 15 posto

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori