Top 6 namirnica s visokim udjelom energije koji će vam pomoći da „prođete“ dan

Jedan od najboljih načina za vođenje zdravog načina života i održavanje zdrave težine je jesti hranu koja održava nivo energije tokom dana. Sljedeći popis daje vam 6 uobičajenih namirnica koje su odabrane zbog svoje sposobnosti da tijelu daju energiju.

Neke namirnice polako oslobađaju energiju iz zdravih ugljikohidrata, koji su glavni tjelesni izvor energije. Drugi sadrže niz važnih vitamina i minerala koji sudjeluju u staničnim procesima proizvodnje energije u tijelu.

Zobena kaša

Zobena kaša jedan je od najboljih izvora sporo oslobađajuće energije iz složenih ugljikohidrata s niskim GI kako bi vas držala cijelo jutro. Također izvrstan izvor B-vitamina, potrebnih za pretvaranje hrane u energiju.

Foto: Pexels - Jeshoots

Špinat

Špinat sadrži puno željeza, magnezija i kalija. Željezo transportira kisik po tijelu, potreban za proizvodnju energije. Magnezij igra vitalnu ulogu u proizvodnji energije, a zajedno s kalijem važan je za rad živaca i mišića.

Foto: Pexels - Lisa Fotios

Slatki krompir ili batat

Batat je fantastičan izvor složenih ugljikohidrata, zajedno sa željezom, magnezijem i vitaminom C. Vitamin C potreban je za transport masti u stanice tijela za proizvodnju energije.

Foto: Pexels- Ela Hanay

Jaja

Jaja su cjeloviti protein (koji sadrži sve esencijalne aminokiseline), B-vitamini, zdrave masti i dio vitamina D. Oni također pružaju kolin, preteču neurotransmitera acetilkolina, koji aktivira koštane mišiće.

Pexels-photo-Trang Doan

Voće

Voće daje prirodne šećere, koji se brzo apsorbiraju u krvotok (ali bez 'pada šećera' koji dobijete nakon jedenja rafiniranih šećera). Voće je također bogato vlaknima, vitaminima i antioksidantima.

Pexels-photo- Lukas

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su energetski gusti zbog visokog sadržaja zdravih masti. Također su bogate vitaminima i mineralima. Namakanje orašastih plodova u vodi preko noći ih 'aktivira' (započinje proces klijanja ili nicanja), što još više povećava hranjivu vrijednost i čini ih lakšim za probavu.

Pexels-photo- David Disponett

Energija iz dobro uravnoteženog obroka može trajati i do 4 sata, tako da u idealnom slučaju ne želite dulje od ovoga, a da ne jedete. To znači da se 3 obroka i 2 do 3 međuobroka ravnomjerno raspoređuju tijekom dana.

Pročitaj više: Nije sva hrana iz konzerve loša: Nutricionisti otkrivaju koja je najzdravija

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)