Nije sva hrana iz konzerve loša: Nutricionisti otkrivaju koja je najzdravija

Prošla je već godina od kad su mnogi u svojim domovima pravili zalihe sredstava za dezinfekciju, toaletnog papira, pa i konzerve hrane. Karantin zbog korona virusa ponovo nas je vratio u neka davno prošla vremena kada su ovo bili glavni obroci mnogima.

Iako ne važi za najzdraviju, konzerve hrane ponekad dobro dođu, jer je laka za prenošenje, štedi vrijeme pripreme obroka ili čak može biti kompletan obrok. Konzerviranje hranu održava svježom i jestivom, pogotovo onu koja je sklona razvoju raznih patogena, a u procesu konzerviranja namirnice prolaze i proces sterilizacije.

Svakako, nije svaka konzervirana hrana loša.

Nutricionista dr Džes Kording kaže da je, prema mišljnju struke, najzdravija konzervirana hrana sardine, ali i druga konzervirana riba koja je pristupačan izvor proteina, ali i održiva i ne zahteva dugu pripremu ili kuhanje.

Foto: (FotoThinkstock)

Kako objašnjava, primena konzervirane ribe u ishrani ima brojne zdravstvene prednosti.

- Konzervirane sardine obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morske hrane, pogotovo ako vam svježa nije dostupna - rekla je dr Kording.

Kada jedemo sardine, dodaje dr Kording, unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i protivupalnih omega-3 masnih kiselina. Maslinovo ulje daje mononezasićene masti zdrave za srce. Stručnjaci preporučuju dvije do tri porcije konzervirane ribe sedmično, pomješano sa tjesteninom ili samostalno, a možete ih dodati i raznim salatama.

Pročitaj više: Kako čuvati krompir tako da traje mjesecima

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)