Tajanstveni mladić: Mladi lopov iz BiH postao milijarder i nestao

Kriminal

Kompaniji iz Ludbrega se 20. jula 2018. godine pretvorilo se u gorko iskustvo, a mladiću iz BiH, koji je postao lopov, u nezaboravno, piše Večernji list BiH.

Naime, mladić je napravio lažnu stranicu banke u kojoj je kompanija iz Ludbrega (RH) imala otvoren račun. Riječ je o “phishingu” ili mrežnoj krađi identiteta kada pošiljatelj navodi žrtvu da otkrije osobne informacije (obično financijske) njihovim upisivanjem na lažiranu internetsku stranicu čija je poveznica dana u poruci. Adresa i sadržaj te lažirane stranice vrlo su slični adresi i sadržaju neke autentične stranice.

Nakon što je žrtva upisala sve podatke, mladić, danas 26-godišnjak, sebi je prebacio milion kuna (250 hiljada KM) te, očekivano ili ne, taj novac investirao, pokazat će se, pametno te je za tih 250 hiljada KM kupio 22 hiljade i 42 bitcoina. Tada je 1 bitcoin vrijedio 10-ak hiljada KM, danas vrijedi oko 111.000 KM.

U prijevodu, imovina mladića danas iznosi 2 mlrd., 540 miliona, 580 hiljada i 365 KM, a kako se doznaje, mladić iz BiH još se nije odvojio od svoje imovine…

Naime, od ljetos, kada je podignuta optužnica u Hrvatskoj, on je nedostupan tamošnjim pravosudnim institucijama. Iz Suda u Varaždinu su za Večernji list potvrdili da je mladiću upućen poziv da 17. novembra dođe na sjednicu optužnoga vijeća, ali…

– Ova sjednica optužnog vijeća je odgođena. Okrivljenik nije pristupio, niti je vijeće do početka sjednice raspolagalo informacijom je li okrivljenik primio poziv za sjednicu vijeća – priopćili su iz Općinskog suda u Varaždinu.

Bilo je najava i da će se mladom kriminalcu oduzeti nezakonito stečena imovinu, znači, uz tih milion kuna, i ostaci od bitcoina, no zasad takav epilog nije realan. S obzirom na to da ta priča intrigira javnost, kompjuterski stručnjak s kojim je Večernjak razgovarao ističe mogućnost da se mladić sklonio iz BiH i otišao van u inostranstvo. (izvor: gpmaljevac)

Pročitajte više: Facebook: Hakeri su ukrali podatke o 533 miliona korisnika

Pratite nas na Facebook akter.ba -Tajanstveni mladić: Mladi lopov iz BiH postao milijarder i nestao

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori