Facebook: Hakeri su ukrali podatke o 533 miliona korisnika

Facebook je u utorak rekao da su hakeri ukrali lične podatke nekih pola milijarde korisnika još 2019. godine, koristeći prednost funkcije dizajnirane da ljudima pomognu da lako pronađu prijatelje koristeći liste kontakata.

Mnoštvo informacija o više od 530 miliona korisnika Facebooka podijeljeno je tijekom vikenda na hakerskom forumu, što je navelo vodeću društvenu mrežu da objasni šta se dogodilo i pozovu ljude na oprez oko postavki privatnosti.

"Važno je razumjeti da su zlonamjerni akteri do ovih podataka došli ne hakiranjem naših sistema, već njihovim uklanjanjem s naše platforme prije septembra 2019.", rekao je direktor Facebook proizvoda za upravljanje Mike Clark.

"Ovo je još jedan primjer kontinuiranih kontradiktornih odnosa koje tehnološke kompanije imaju s prevarantima koji namjerno krše politike platformi da bi strugali s internetskih usluga."

Podaci su uključivali brojeve telefona, datume rođenja i adrese e-pošte, a čini se da su neki od podataka aktuelni, prenose američki mediji.

Ukradeni podaci nisu uključivali lozinke ili finansijske podatke, navodi Facebook.

Struganje je taktika koja uključuje upotrebu automatiziranog softvera za prikupljanje informacija koje se javno dijele na mreži.

"Svih 533 000 000 Facebook zapisa upravo je procurilo besplatno", rekao je u subotu na Twitteru Alon Gal, glavni tehnološki direktor u kompaniji za obavještavanje o cyber kriminalu Hudson Rock.

On je osudio ono što je nazvao "apsolutnim nemarom" Facebooka.

"Loši glumci sigurno će koristiti informacije za socijalni inženjering, prevaru, hakiranje i marketing", rekao je Gal na Twitteru.

Clark je pozvao članove društvene mreže da provjere svoje postavke privatnosti kako bi kontrolirali koje se informacije mogu javno vidjeti i kako bi pooštrili sigurnost računa dvofaktorskom autentifikacijom.

Ovo nije prvi put da curenje podataka ili upotreba podataka sa najveće svjetske društvene mreže - s gotovo dvije milijarde korisnika - uplete Facebook u kontroverzu.

2016. godine skandal oko Cambridge Analytice, britanske konsultantske kuće koja je koristila lične podatke miliona korisnika Facebooka za ciljanje političkih oglasa, bacio je sjenu na društvenu mrežu i rukovanje privatnim informacijama.

PROČITAJTE VIŠE:Facebooku: zbog govora mržnje pokrenuta tužba u Francuskoj

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori