Svjetski indeks cijena hrane skočio je u maju na najviši nivo od 2011.

© Reuters/MURAD SEZER
© Reuters/MURAD SEZER

Svjetske cijene hrane porasle su u maju najbržom mjesečnom stopom u više od deset godina, zabilježivši 12. uzastopni mjesečni rast koji je dostigao najviši nivo od septembra 2011. godine, objavila je u četvrtak agencija Ujedinjenih nacija za hranu.

FAO je takođe objavio svoju prvu prognozu za svjetsku proizvodnju žitarica 2021. godine, predviđajući proizvodnju od gotovo 2,821 milijarde tona - novi rekord i 1,9% više u odnosu na nivo iz 2020. godine.

Indeks cijena prehrambenih proizvoda Organizacije za hranu i poljoprivredu, koji mjeri mjesečne promjene za korpu žitarica, uljarica, mliječnih proizvoda, mesa i šećera, prosječno je iznosio 127,1 bodova prošlog mjeseca u odnosu na revidiranih 121,3 u aprilu.

Brojka za april prethodno je bila 120,9.

Na međugodišnjoj razini cijene su u maju porasle za 39,7%.

FAO-ov indeks cijena žitarica porastao je za 6,0% u maju na mjesečnoj i 36,6% na godišnjoj razini.

Cijene kukuruza dovele su do skoka i sada su 89,9% iznad vrijednosti iz prethodne godine, međutim FAO je rekao da su se krajem mjeseca smanjile, potaknute poboljšanim izgledima proizvodnje u Sjedinjenim Državama.

Indeks cijena biljnog ulja skočio je u maju za 7,8%, a podigao ga je prije svega rast kotacija palminog, sojinog i uljane repice.

Cijene palminog ulja potaknuti su sporim rastom proizvodnje u jugoistočnoj Aziji, dok su izgledi za snažnu globalnu potražnju, posebno iz sektora biodizela, povećali cijene sojoil-a.

Indeks šećera zabilježio je rast od 6,8% na mjesečnom nivou, uglavnom zbog kašnjenja žetve i zabrinutosti zbog smanjenih prinosa usjeva u Brazilu, najvećem svjetskom izvozniku šećera, rekao je FAO.

Indeks mesa porastao je za 2,2% u odnosu na april, a kotacije za sve vrste mesa podstaknute su bržim tempom uvoza zemalja istočne Azije, uglavnom Kine.

Cijene mliječnih proizvoda porasle su 1,8% na mjesečnoj osnovi, a porasle su za 28% u odnosu na prethodnu godinu. Povećanje je predvodila "solidna uvozna potražnja" za obranim i punomasnim mlijekom u prahu, dok su cijene maslaca po prvi put u gotovo godinu dana pale zbog povećanih izvoznih zaliha s Novog Zelanda.

FAO je rekao da je njegova prognoza za rekordnu svjetsku proizvodnju žitarica ove godine potkrepljena projektovanim godišnjim rastom proizvodnje kukuruza od 3,7%.

Globalna proizvodnja pšenice zabilježila je porast od 1,4% u odnosu na prošlu godinu, dok se predviđalo da će proizvodnja riže rasti za 1,0%.

Svjetska upotreba žitarica 2021/22. Godine zabilježila je porast od 1,7% do novog vrhunca od 2,826 milijardi tona, malo iznad nivoa proizvodnje.

"Prognozira se da će ukupna potrošnja hrane od žitarica rasti u tandemu sa svjetskom populacijom," rekao je FAO.

PROČITAJTE VIŠE: Izgled hrane govori za koji dio tijela je dobra – obratite pažnju!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori