Afrika nije spremna za neizbježni treći val koronavirusa: WHO

Pogođena novim naletom infekcija i isporukama cjepiva u skoro mirovanju, Afrika nije spremna suočiti se s trećim valom pandemije, upozorila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

"Mnoge afričke bolnice i klinike još uvijek nisu spremne da se nose sa ogromnim porastom kritično bolesnih pacijenata," upozorio je regionalni direktor SZO za Afriku dr. Matshidiso Moeti.

"Prijetnja trećim valom u Africi je stvarna i raste", dodala je u virtualnom brifingu.

Prema podacima SZO, Afrika je službeno registrirala preko 4,8 miliona slučajeva i 130 000 smrtnih slučajeva, što predstavlja 2,9 posto globalnih slučajeva i 3,7 posto smrtnih slučajeva.

Prema istraživanju koje je organizacija sprovela u maju, osnovne zdravstvene ustanove i osoblje potrebno za liječenje kritično bolesnih pacijenata s Covid-19 krajnje su neadekvatni u mnogim afričkim zemljama.

Od 23 anketirane zemlje, većina je imala manje od jednog kreveta na intenzivnu njegu na 100.000 stanovnika, a samo jedna trećina imala je mehaničke ventilatore.

Za usporedbu, zemlje poput Njemačke i Sjedinjenih Država imaju više od 25 kreveta na 100.000 ljudi.

"Liječenje je zadnja linija obrane od ovog virusa i ne možemo dopustiti da se probije", naglasio je Moeti, pozivajući na bolju opremu za bolničko i medicinsko osoblje.

Posljednjih sedmica na kontinentu se bilježi porast infekcija.

Južna Afrika, službeno najpogođenija zemlja na kontinentu, pooštrila je zdravstvena ograničenja i sada ima više od 1,6 miliona slučajeva i 56.439 smrtnih slučajeva.

U Ugandi je broj slučajeva skočio za 131 posto u jednoj sedmici s izbijanjem bolesti u školama i porastom slučajeva među zdravstvenim radnicima.

UN-ova zdravstvena agencija izjavila je u četvrtak da je krajem prošlog mjeseca zabilježila val slučajeva koronavirusa u Kinshasi, glavnom gradu Demokratske Republike Kongo.

Angola i Namibija takođe očekuju ponovni uspon.

Istovremeno, kontinent se suočava s nedostatkom vakcina, a isporuke u Africi gotovo stoje, prema SZO, koja se nada novim isporukama u narednim mjesecima putem međunarodne šeme Covax, uključujući zalog od 80 miliona doza iz Sjedinjenih Država .

Do danas je samo 2 posto Afrikanaca primilo barem jednu vakcinu, dok je 24 posto svjetske populacije sada cijepljeno.

Šest zemalja nije započelo inokulaciju, od kojih su četiri u Africi: Tanzanija, Burundi, Čad i Eritreja.

PROČITAJTE VIŠE:WHO – Broj zaraženih i preminulih u pandemiji nastavlja opadati širom svijeta

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori